Kesäaika päättyy ensi yönä, ja kelloja siirretään jälleen tunti taaksepäin – kellojen siirtely ei loppune pian

Unitutkijan vinkit kellojen siirtelystä aiheutuvaan unirytmin sekoamiseen 2:08
Katso yllä olevalta videolta unitutkijan vinkit kellojen siirtelystä aiheutuvaan unirytmin sekoamiseen!

Kesäaika päättyy ensi yönä, ja kelloja siirretään aamuneljältä tunti taaksepäin. Muistisääntö kesä- ja talviajan taitteessa on, että kelloja siirretään aina kuluvan vuoden kesää kohti.

Viisareiden siirtelemiselle ei ole näkyvissä loppua, koska esitys asiasta luopumisesta ei ole edennyt EU:n päätöksentekokoneistossa.

Edellisellä kaudella Euroopan komissio ehdotti kesäajasta luopumista, ja EU-parlamentti antoi asialle tukensa toissa vuonna. Asia ei ole kuitenkaan edennyt sen pidemmälle, koska EU:n jäsenmaita edustava neuvosto ei ole muodostanut siihen kantaa.

Suomen EU-edustuston pysyvän edustajan sijainen Tuuli-Maaria Aalto kertoo, että asiaa on viimeksi käsitelty jäsenmaiden kesken Suomen puheenjohtajakaudella kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen siitä ei ole keskusteltu.

– Eteneminen vaatisi sen, että joku puheenjohtajamaa ottaisi asian edistettäväkseen prioriteettilistalleen, Aalto kertoo.

Viimeaikaiset puheenjohtajamaat eivät ole osoittaneet siihen kiinnostusta. Tiedossa ei myöskään ole, että joku lähitulevaisuuden puheenjohtajista olisi halukas asiaa edistämään.

– Oma arvioni on, että ihan heti tämä ei etene, Aalto sanoo.

Suomi on siirrellyt viisareita 40 vuotta

Monella EU-maalla ei ole ollut riittävää kiinnostusta tai selkeää kantaa viisareiden siirtelystä luopumiseen. Suomi on yksi harvoista maista, joissa muutos on todella innostanut.

Suomi ei voi kuitenkaan yksinään luopua kellojen siirtelystä, vaan asia vaatii yhteisen EU-päätöksen.

Suomi oli aikanaan yksi viimeisistä Euroopan maista, joka otti kesäajan pysyvästi käyttöön. Viisareita on siirrelty Suomessa säännöllisesti vuodesta 1981.

Jos kellonaikojen siirtelystä joskus luovuttaisiin, kukin EU-maa saisi itse päättää, jääkö se kesä- vai talviaikaan. Talviaikaa kutsutaan myös normaaliajaksi.

Moni on ollut huolissaan siitä, että muutoksen seurauksena Eurooppaan voisi syntyä epäloogisia aikavyöhykkeitä, jos koordinaatio aikavalinnoissa ei toimisi kunnolla.

Lue myös:

    Uusimmat