Mainos

Kesä tuo varkaat varastoihin - onko oman taloyhtiösi kellari turvassa?

Kellareissa ja varastoissa tapahtuvat varkaudet ovat monille taloyhtiöiden asukkaille harmillisen tuttuja.

Isännöitsijöiden mukaan ongelmia esiintyy paljon nimenomaan näihin aikoihin, sillä lomat lisäävät varkauksien sekä ilkivallan määrää.

- Ammattivarkaat ovat tietysti tarkkanäköisiä ja huomaavat missä on mahdollisuus tehdä huomaamatta ilkivaltaa, esimerkiksi silloin kun asukkaat ovat remontin tai loman takia poissa, toteaa Kaija Niemi Vantaan isännöintiyhdistyksestä.

Niemen mukaan varkauksien määrät sinänsä eivät ole lisääntyneet, mutta paljon riippuu alueesta ja ajankohdasta. Tapauksia lisäävvät myös omassa naapurustossa esiintyvät ongelmat

- Jos taloyhtiössä esiintyy esimerkiksi huumeongelmaa, niin se myös yleensä lisää varkauksia varastoissa ja kylmäkellaritiloissa.

Niemi myöntää, että on täysin taloyhtiöstä kiinni, kuinka herkästi asiat etenevät poliisille.

- Yleensä isännöitsijät tekevät kyllä ilmoituksen poliisille, varsinkin jos siellä on tehty ilkivaltaa taloyhtiölle, esimerkiksi rikottu taloyhtiön ovien lukkoja.

Niemen mukaan rikosilmoitukset johtavat todellisiin tuloksiin harmittavan harvoin.

- Poliisin tutkintakapasiteetti näihin on aika olematonta. Eli ei ilmoituksista yleensä seuraa mitään muuta kuin rikosilmoitusjäljennös, että tutkinta on käynnistetty.

Lukot vaihtoon säännöllisin väliajoin

Usein ongelmia aiheuttaa se, ettei esimerkiksi tiedetä, missä ja kuinka paljon taloyhtiön avaimia on liikkeellä. Lukkojen vaihtaminen säännöllisin väliajoin olisikin helppo tapa ehkäistä varkauksia

Niemen mukaan näin ei kuitenkaan tehdä kaikissa taloyhtiössä riittävän usein.

- Saattaa olla taloyhtiöitä, joissa on esimerkiksi käytössä vielä vanhanaikainen Abloy-classic -avain. On hyvin paljon taloyhtiöstä kiinni, miten katsotaan se tarve, mikä on lukkojen uusimiselle.

Niemi itse suosittelee, että lukot vaihdettaisiin noin 15 vuoden välein. Lukot olisi hyvä vaihtaa muun muassa sen takia, että yleensä avaimien patenttioikeudet vanhenevat kymmenessä vuodessa, jolloin myös niiden kopiointi helpottuu.

Parhaatkaan lukot eivät valitettavasti aina riitä estämään varkauksia

- Todellisille ammattilaisille lukitus on valitettavasti vain hidaste, ei este. Eli he tulevat läpi tai rikkovat paikat, jolloin se ei ole niinkään avaimesta kiinni, Niemi toteaa.

Niemen mukaan varkauksia voikin vähentää myös sillä, että asukkaat pitävät silmänsä auki.

- On tärkeää, että taloyhtiön asukkaat välittävät siitä mitä taloyhtiössä tapahtuu. Ongelmista tulisi myös ilmoittaa nopeasti eteenpäin, jolloin ne voidaan ottaa hoitoon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.