Mainos

Kesä reilusti ”etuajassa”: Terminen kesä alkanut laajalti maan etelä- ja keskiosassa

Terminen kesä on alkanut parisen viikkoa, paikoin jopa kuukauden keskimääräistä aiemmin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen kesä on alkanut laajalti maan etelä- ja keskiosassa 1.-4. toukokuuta. Kesän puolella ollaan jo Satakunnasta Etelä-Kainuuseen ulottuvan linjan eteläpuolella.

Termisen kesän alku vaihtelee rajusti

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla terminen kesä on alkanut aikaisimmillaan jo 19. huhtikuuta, vuonna 2000. Vuonna 2001 terminen kesä alkoi Helsinki-Vantaalla 23. huhtikuuta ja vuonna 2002 huhtikuun 24. päivä.

Tämä vuosi on Helsinki-Vantaan listauksessa jaetulla seitsemännellä sijalla, joten kesä ei ole Ilmatieteen laitoksen mukaan alkanut harvinaisen aikaisin. Säätilastoissa harvinaisella tarkoitetaan tilannetta, joka toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Viimeksi terminen kesä on alkanut Helsinki-Vantaalla tätä vuotta aiemmin vuonna 2008, silloin alkamispäivä oli 26. huhtikuuta. Myöhäisimmillään terminen kesä on alkanut Helsinki-Vantaalla vasta 7. kesäkuuta, vuonna 1991. Tilastot ovat vuodesta 1959 lähtien.

Keskimäärin terminen kesä alkaa maan eteläosassa toukokuun puolivälin tienoilla.

Pohjois-Karjalassa ja Kainuun eteläosassa terminen kesä alkoi jo 26.-27. huhtikuuta eli noin kuukautta keskimääräistä aiemmin. Etelässä kesä alkoi parisen viikkoa keskimääräistä aikaisemmin.

Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi kymmenen asteen yläpuolella. Lämpötilojen pitää täyttää kriteerit parin viikon ajan ennen kuin termisen vuodenajan katsotaan vaihtuneen.

Tänä vuonna on ollut jo yksi hellepäivä, kun 10. toukokuuta päivän ylimmäksi lukemaksi mitattiin Mäntsälässä 25,3 astetta. Viime vuonna kesän ensimmäinen hellepäivä oli vasta 29. kesäkuuta.

Ensi viikolle ennustetaan kesäisiä lämpötiloja, Lapissa asti voidaan mitata 20 asteen lukemia.


Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.