Mainos

Helleraja on ylittynyt – puolitoista kuukautta aikaisemmin kuin viime kesänä

Tänään on rikottu helleraja 25,1 astetta ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Mäntsälässä on mitattu tänään kello 16.10 mennessä 25,3 astetta. Se on tämän vuoden ensimmäinen hellelukema.

Toukokuu on alkanut lämpimänä. Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuun alku on ollut viimeksi näin lämmin maan etelä- ja itäosassa vuonna 2004, maan länsi- ja pohjoisosassa vuonna 2006.

Ilmatieteen laitoksen mukaan näin aikainen helle ei kuitenkaan ole poikkeuksellista tai edes harvinaista, sillä esimerkiksi vuodesta 1959 alkavien tilastojen mukaan hellettä on ollut 10. toukokuuta tai aiemmin yhtenätoista vuotena. Hellettä on viimeksi mitattu näin aikaisin vuonna 2011, jolloin Espoossa oli 10. toukokuuta 25,4 astetta.

Viime vuonna ensimmäinen hellepäivä oli vasta 29. kesäkuuta. Silloin päivän korkeimmat lukemat olivat Mikkelissä ja Varkaudessa 25,4 astetta. Vuodesta 1961 lähtien Ilmatieteen laitoksen tilastoista löytyy vain yksi vuosi, jolloin kesän ensimmäistä hellepäivää on odotettu viime vuotta pidempään. Vuonna 1987 hellettä mitattiin vasta 6. heinäkuuta. Viime vuonna hellepäiviä oli yhteensä vain 19 koko kesänä, kun esimerkiksi vuonna 2014 niitä oli 50.

Terminen kesä on alkanut jo Pohjois-Karjalassa ja Kainuun eteläosassa, lähes kuukautta tavanomaista aiemmin.

Tämän päivän jälkeen sää on viilenemässä myös etelässä. Huomenna lämpötilat ovat etelässä 15 asteen tienoilla tai vähän sen yläpuolella.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.