Kesä parisen viikkoa etuajassa – kypsyykö sato jo liian nopeasti?

Lämpömittarit näyttävät jälleen hellelukemia. Kesäkuun hellepäivät ovat nopeuttaneet mm vihannesten kehitystä reippaasti. Mikäli helteet jatkuvat, vihannekset saattavat kypsyä tuottajan kannalta jopa liian nopeasti, kertoo Sari Peltonen ProAgria keskusten Liitosta.

– Jos kasvu kiihtyy liiaksi, kaikkia vihanneksia ei saada ajoissa kauppoihin. Tämä saattaa aiheuttaa tappioita tuottajille, koska vihannekset ns. vanhenevat tuottajan käsiin. Kesän sadon kasvaminen etenee hyvää vauhtia.

Ensimmäiset mansikat kypsyivät paikoitellen jopa kaksi viikkoa etuajassa ja aurinko kypsyttää satoa hyvää tahtia. Mansikan satokausi päättyy vastaavasta normaalia aiemmin, Peltonen muistuttaa.

– Jos haluaa mansikkaa vaikkapa pakastimeen, pitää olla ajoissa liikkeellä.

Myös kotimaista uutta perunaa saatiin ruokapöytiin jo ennen Juhannusta. Perunaa nostetaan pellosta tasaiseen tahtiin, joten pelkoa sen loppumisesta ei ole, Peltonen kertoo.

– Perunan kasvuun lämpö vaikuttaa ainoastaan positiivisesti.

Kevään viivästyminen ja kesän nopea ryöpsähtäminen aiheutti sen, että viljakasveilla pensomisvaihe, eli se vaihe, jolloin viljat rakentavat varsinaista satopotentiaalia, jäi lyhyeksi, Peltonen kertoo.

– Viljat ovat alkaneet kasvattaa jo kortta, mikä voi vaikuttaa heikentävästi satonäkymiin.

Rehunurmen suhteen kesä näyttää hyvältä, siitä saatetaan tänä kesänä saada jopa kolme satoa normaalin kahden sijaan, Peltonen arvioi.

Kasvukautta on kuitenkin jäljellä vielä runsaasti, joten lopullisen tilanteen ennustaminen on vaikeaa, Peltonen muistuttaa.

– Jos sataa sopivasti ja lämpötila pysyttelee vähän 20 asteen yläpuolella, sadosta tulee hyvä.

Lue myös:

    Uusimmat