Kerjääminen jatkuu Suomessa

Työryhmä ei halua kriminalisoida katukerjäämistä. Sen sijaan eri viranomaisten sääntöjä tulee selkiyttää.

Kerjääminen aiotaan sallia Suomessa jatkossakin.

Asiaa pohtinut työryhmä tuli siihen tulokseen, että kerjäämisen kriminalisointi ei estäisi köyhien EU-kansalaisten tuloa Suomeen. Paremminkin se kannustaisi kerjäläisiä rikollisuuteen.

Sisäasiainministeriö asetti keväällä työryhmän kartoittamaan kerjäläisten asioita.

- Kerjäämisen kieltäminen voisi johtaa huonompiin tuloksiin. Viranomaisilla on keinot puuttua häiritsevään ja aggressiiviseen kerjäämiseen, linjaa maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.

Eri viranomaisryhmien yhteistyötä pitää entisestään selkiyttää. Työryhmä ehdottaakin kerjäläisiä koskevan valtakunnallisen ohjeistuksen laatimista.

Erityisen tehokkaasti kerjäämiseen pitää puuttua, kun kyseessä ovat lapset tai huonokuntoiset vanhukset

- Olisi varmaan yleiseksi hyödyksi, että näitä säädoksiä selkiytettäisiin, sisäasiainministeriön työryhmän puheenjohtaja Sirkku Päivärinne sanoo.

Raportin mukaan kerjäläisten taustalla ei Suomessa ole ihmiskauppaa tai järjestäytynyttä rikollisuutta. Pääasiassa Romaniasta ja Bulgariasta saapuneita kerjäläisiä on Suomen isoissa kaupungeissa tällä hetkellä muutamia kymmeniä.

Työryhmän puheenjohtajan mukaan kolikon tipauttaminen ei ole paras keino kohentaa kerjäläisten oloja. Paremmin kerjäläisten oloihin voi vaikuttaa heidän lähtömaissaan toimivien avustusjärjestöjen kautta.

Lue myös:

    Uusimmat