Kenian terrorihyökkäyksen tausta: Taistelu Somaliasta

Tuhansia ihmisiä länsimaalaishenkisessä, Kenian uuden kuluttajaluokan ja ulkomaalaisten suosimassa Westgaten ostoskeskuksessa. Otollinen kohde terrori-iskulle, jolla halutaan näkyä kansainvälisten uutisten pääotsikoissa. Mutta se ei yksinään selitä somalialaisen al-Shabaab-ryhmän hyökkäystä.

Ääri-islamistiryhmä on kotoisin maasta, jota on repinyt yli 20-vuotinen sisällissota. Kenian naapurimaassa Somaliassa ei ole ollut pitkään aikaan tehokasta kansallista hallitusta, minkä vuoksi maa on ollut klaanien, hallituksen edustajien ja muiden tahojen taistelukenttä.

Alussa kannatusta

Räjähdysherkkä tilanne toi vuonna 2006 perustetulle al-Shabaabille alussa kannatusta. Aviorikoksista syytettyjen naisten kivittämistä ja varkaiden käsien irtileikkaamista kannattava järjestö lupasi somalialaisille jotain, mitä oli kaivattu pitkään – turvallisuutta.

Noin 7 000–9 000 taistelijasta koostuvasta al-Shabaabista (arabiaksi nuorisosta) tulikin Somalian hallituksen ohella maan vaikutusvaltaisin ryhmä.

Viime vuosina taistelijoille on kuitenkin tullut takapakkia, kun Afrikan unionin tukema hallitus pakotti al-Shabaabin perääntymään ensin pääkaupunki Mogadishusta ja sitten satamakaupunki Kismayosta.

Myös monien kansalaisten luottamus radikaaliryhmään alkoi hiipua, kun pyhä sota ja kunniakysymykset osoittautuivat ihmishenkiä tärkeämmiksi. Esimerkiksi vuonna 2011 al-Sabaab kieltäytyi vastaanottamasta länsimailta ruoka-apua Somalian kärsiessä kuivuudesta ja nälänhädästä.

Iskuja Somalian ulkopuolelle

Al-Shabaab on kuitenkin säilyttänyt otteensa etenkin Somalian eteläosista ja kyläalueista. Vajaa vuosi sitten terroristijärjestö al-Qaidan kanssa liittoutunut ryhmä on tehnyt lukuisia pommi-iskuja pääkaupunki Mogadishuun ja muihin maan osiin.

Järjestö on myös iskenyt Somalian ulkopuolelle. Lauantainen hyökkäys Nairobin ostoskeskukseen oli vastaisku sille, että Kenia on tukenut Somalian hallitusta ja on myös Yhdysvaltain läheinen liittolainen.

Tapaus ei ole ainutlaatuinen: vuonna 2010 76 jalkapallon MM-finaalia seurannutta ihmistä kuoli itsemurhapommituksissa Ugandan pääkaupungissa Kampalassa. Al-Shabaab kertoi iskun syyksi sen, että Uganda oli Burundin kanssa vahvistanut Afrikan unionin joukkoja Somaliassa.

Somalialaisten taistelijoiden rinnalla Al-Shabaabissa toimii myös ulkomaalaisia ääri-islamistisen ajattelun kannattajia.

Lue myös:

    Uusimmat