Kempele 18.7.2002

(ensiesitys 22.7.2001)

Mikä on Paula Koivuniemen kengännumero? Elääkö Elvis? Mitä löytyy Tommi Läntisen housuista?

Vastauksen saat tummuvana kesäiltana Kempeleessä. Meidän takapihalla tapahtuu! Vuoden 2001 ainoa, oikea ja omalaatuinen Muusikkojen Yö. Enää puuttuu vain syötävän näköinen kokki...

Kaikki ohjeet 15 hengelle, ellei ole toisin mainittu.

Soppamiehen kesäbooli

2 pulloa Rose-kuohuviiniä
2 pulloa väkevää omenaviiniä
1/2 pulloa Koskenkorvaa
2 l mustaherukka-puolukka-tuoremehua
2 ps jäisiä puolukoita
Runsaasti jäitä
Lime-viipaleita koristeeksi

Kaada kaikki juomat booliastiaan (sinkkiämpäri ajaa mainiosti asian), lisää puolukat ja jäät. Koristele lime-viipaleilla ja tarjoa välittömästi.

Mongolian kalkkunaa

1,5 kg kalkkunan rintafilettä (noin 100 g/ruokailija)
4-6 kpl punaisia ja keltaisia paprikoita
1 kg nektariineja
1 hunajameloni
kasvisöljyä
teriyaki-kastiketta (kts. ohje alempana)

1. Pilko kalkkunat (voit käyttää myös broilerin rintafileitä) annospaloiksi. Viipaloi paprikat. Poista nektariineista kivet ja leikkaa neljään lohkoon. Poista hunajameloneista kuoret ja viipaloi hedelmäliha.
2. Roiskaise muurinpohjapannulle reilusti öljyä, anna kuumentua, lisää lihat ja ruskista kauttaaltaan. Kun lihat ovat saaneet väriä, lisää paprikat ja jatka paistamista pari minuuttia jatkuvasti käännellen.
3. Heitä sekaan hunajamelonit ja nektariinit, paista hetki ja lorauta sekaan kauhallinen teriyaki-kastiketta. Kääntele ja lisää kastiketta aina kun pannu uhkaa kuivua.
4. Kun lihat ovat kypsiä (noin 10 minuuttia), siirrä koko komeus tarjoiluastiaan ja nauti tomaattiriisin kera.

Teriyaki-kastike kalkkunalle

3 dl soijakastiketta
1 appelsiinin mehu
1 sitruunan mehu
1 tuore punainen chili
5 cm pala tuoretta inkivääriä
vettä
1. Poista chilistä siemenet ja suikaloi. Kuori inkivääri, leikkaa ohuiksi siivuiksi ja sitten kapeiksi suikaleiksi.
2. Purista sitruuna ja appelsiini, kaada mehu kulhoon. Lisää soijakastike, inkivääri, chili ja tilkka vettä.

Mongolian nautaa

1,5 kg naudan ulko- tai sisäfilettä (noin 100 g/ruokailija)
0,5 kg punakaalia
3 vihreää paprikaa
6 valkosipulinkynttä
1 plo valmista barbeque-kastiketta oman maun mukaan
kasvisöljyä

1. Leikkaa liha annospaloiksi. Suikaloi punakaali ja paprikat. Kuori ja viipaloi valkosipuli.
2. Lämmitä öljy muurinpohjapannussa sihisevän kuumaksi (ruokalajin valmistaminen onnistuu pienemmissä erissä mainiosti myös wokissa tavallisella sähköliedellä).
3. Lisää lihat ja ruskista kauttaaltaan jatkuvasti käännellen (pari minuuttia). Heitä sekaan paprikat ja valkosipulit sekä punakaali. Kun ainekset ovat saaneet hieman väriä pintaan, lisää pullollinen barbeque-kastiketta, paistele kunnes liha on kypsää.
4. Siirrä tarjoiluastiaan ja nauti heti.

Tomaattiriisi

(lisukkeeksi kalkkunalle ja naudalle)
0,5 kg basmatiriisiä
0,5 litraa vettä
1 tlk tomaattimurskaa
2 kynttä valkosipulia

1. Mittaa kattilaan vesi ja riisi. Heitä sekaan pilkottu valkosipuli ja tomaattimurska. Mausta suolalla.
2. Anna kiehahtaa, vähennä lämpöä ja kypsyttele miedolla lämmöllä 12-15 minuuttia.

Lemon pie

(8 hengelle)

Samasta piirakkataikinapaketista riittää kahteen piiraaseen, joten kannattaa väsätä kerralla kaksi, tuplaa vain täytteen määrät.

1 pkt valmista piirakkataikinaa
2,5 dl kuohukermaa
5 kananmunaa
250 g hienoa leivontasokeria
1,5 dl sitruunamehua

1. Kauli piirakkataikina ohuehkoksi ympyräksi ja asettele vuokaan.
2. Sekoita munat kulhossa, lisää sokeri ja sekoita. Lisää sitten kerma ja lopuksi sitruunamehu, sekoita.
3. Kaada seos vuokaan taikinapohjan päälle ja laita uuniin kypsymään 145 asteeseen (kiertoilmauunissa 135 astetta) noin kolmeksi vartiksi.
4. Piirakka on kypsä, kun täyte on hyytynyt. Ota pois uunista ja anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja viilennä vielä pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoamista.

Lue myös:

    Uusimmat