Kemin Veitsiluodon viimeinen paperikone sammui tänään – tämä on irtisanottujen tilanne nyt

MTV Kemissä: Stora Enso järkytti ilmoittamalla Veitsiluodon paperitehtaan sulkemisesta – nyt alueella luotetaan jo tulevaisuuteen 3:19
Stora Enson Kemin Veitsiluodon tehtaalla sammutetaan viimeinen paperikone tänään – katso video työntekijöiden tunnelmista

Huhtikuinen sulkemispäätös oli suuri järkytys kemiläisille ja koko Suomen metsäteollisuudelle. Päätöksen myötä 550 työntekijää menettää työnsä.

Stora Enson Kemin Veitsiluodon tehtaalla sammutetaan viimeinen paperikone tänään.

Tehtaan sulkemisesta ilmoitettiin tämän vuoden huhtikuussa, ja tehtaan sulkemisessa ollaan aiemmin ilmoitetussa aikataulussa.

Suurin osa Veitsiluodon tehtaan toiminnasta ajetaan alas tällä viikolla. Viimeinen päällä oleva paperikone – paperikone kolmonen – tuotti tänä aamuna viimeisen paperirullan.

Veitsiluodon tehtaalla tyhjäksi jäävät sellutehdas, kolme paperikonetta sekä arkittamo.

Monet irtisanotut löytäneet uusia töitä

Huhtikuinen sulkemispäätös oli suuri järkytys kemiläisille ja koko Suomen metsäteollisuudelle.

Päätöksen myötä 550 työntekijää menettää työnsä. Tuotannon osalta tehtaalle jää sahatoimintaa, joka työllistää noin 50 ihmistä. Kokonaisuudessaan tehdasalueelle jää noin 160 työpaikkaa sahan, palvelukeskuksen, voimalaitoksen ja vartioinnin osalta.

Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen kertoo, että irtisanotuista noin puolet on löytänyt uutta työtä, koulutusta tai on eläköitynyt.

– Irtisanottuja on tuettu yhdessä Kemin kaupungin kanssa. On annettu esimerkiksi tukea yrittäjyyteen ja koulutukseen sekä työhönhakuvalmennusta.

Kemin Veitsiluodon valtavan tehdasalueen tulevaisuus on vielä auki. Toiveena toki olisi, että alueelle löydettäisiin uusi toimija.

– Tehdään kaikkemme, että alueelle löytyisi uutta toimintaa. Meillä on kesällä aloitettu projekti käynnissä, mutta siitä ei ole vielä uutta kerrottavaa. Uuden toiminnan löytämisessä tehdään yhteistyötä Kemin kaupungin ja Kemin Digipoliksen kanssa, Härkönen kertoo.

"Kevään jälkeen on tapahtunut paljon"

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen kertoo, että tunnelmat tehtaan viimeisten koneiden pian sammuessa ovat samankaltaiset kuin viime keväänä.

– Tunne on hirveän surullinen. Toisaalta kevään jälkeen on tapahtunut paljon. Yksi merkittävin asia asiassa on se, että Stora Enso on pyrkinyt kehittämään tätä niin, ettei ole lopullinen muutos, vaan uuden alku, Ruotsalainen muotoilee.

Kaupunginjohtajan mukaan tehdasalue on kohdannut ”merkittävää kiinnostusta”. Kemin kaupunki on ohjannut kyselyt Stora Ensolle.

– Kieltämättä meillä on aika vahva luotto, että Stora Enso on hakemassa vahvaa teollisuuskokonaisuutta saitille, Ruotsalainen sanoo.

Hänen arvionsa mukaan yhteydenottoja on tullut kymmeniä.

– Kymmeniä merkittäviä, sellaisilta toimijoita, jotka ovat oikeasti isoja toimijoita.

Kiittelee valtion toimia

Ruotsalainen kiittelee valtion toimia nopean rakennemuutoksen kohdattua Kemiä keväällä.

– Valtio ja maan hallitus on jo tehnyt toimenpiteitä sen suhteen, miten me tämä äkillinen rakennemuutoksen paketti saatiin liikkeelle ja miten valtioneuvosten eri jäsenet reagoivat. Täytyy antaa kiitosta valtioneuvostolle siitä, että he ovat olleet heti tästä (tehtaan) lähdöstä tukena ja apuna, eivätkä ole jättäneet yksin.

Tehtaan sulkeutuminen ei kosketa vain 550 irtisanottua, Ruotsalainen muistuttaa. Teollisuuden työpaikan menetys koskettaa myös tukipalveluita ja alihankintaa.

Lue juttu ja katso alla olevalta videolta tunnelmia keväältä Veitsiluodon tehtaalta: "Sysimusta uutinen" – Pääluottamusmies kuvailee musertavaa tunnelmaa lakkautettavalla Veitsiluodon tehtaalla

Stora Enso sulkee koko Veitsiluodon tehtaan Kemissä - luottamusmieheltä suorat sanat 3:20
VIdeo: Synkkä uutinen vei mielen matalaksi Veitsiluodon tehdaalla huhtikuussa 2021.

Lue myös:

    Uusimmat