Kelan valtuutettu myöntää: "Vaikeavammaisten kuntoutusta ei tulisi enää kilpailuttaa"

Kelan vaikeavammaisten kuntoutuksen kilpailutuksessa painotettiin syksyllä huomattavasti enemmän hintaa kuin laatua. Lisäksi fysioterapian palveluntuottajien määrää supistettiin jopa 30 prosentilla.

Kelan valtuutettujen puheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa myöntää, että Kelan olisi pitänyt käydä ennen kilpailutusta enemmän vuoropuhelua palveluntuottajien ja -käyttäjien kanssa.

– Selvää on, että jatkossa ei kilpailutusta pitäisi tehdä, vaan lakia pitää muuttaa niin, että Kela siirtyisi rekisteröitymismenettelyyn. Siinä palveluntuottajat rekisteröityisivät niin, että olisi tietty laatu ja tietty hinta, mistä ihmiset saisivat valita. Kilpailutus ei sovi tämän tyyppiseen palveluiden hankkimiseen.

Forssalainen fysioterapiayrittäjä Minna Penttilä sanoo, että kilpailutus on puolittanut hänen fysioterapian liikevaihdon.

– Siihen on panostettu eniten. Joutuisin myös irtisanomaan kaksi fysioterapeuttia, mutta en halua haaskata heidän ammattitaitoaan. 

Useita käytännön haasteita

Forssalainen Samu Keskinen kuntouttaa itseään kolme kertaa viikossa neurologisessa fysioterapiassa. Kelan kilpailutuksen jälkeen hänen tulisi vaihtaa tuttu fysioterapeutti ja jopa kuntoutuskaupunki, esimerkiksi Hämeenlinnaan.

– Ei se hyvältä tunnu. Hinnan lisäksi tulisi myös muita ongelmia, kuten se, että kauanko menisi, että saisimme kuntoutusajat, sillä Hämeenlinnassa on omatkin kuntoutujat. Lisäksi olisiko siellä ylipäätään neuroliogiseen kuntoutukseen kuuluvaa harjoitusta, sillä heille ei ole samanlaisia laitteita käytössä kuin täällä Forssassa on. 

Kela teettää kilpailutuksesta ulkopuolisen arvion, jonka tulokset selviävät maaliskuun alussa.

  

Lue myös:

    Uusimmat