Kelan uusi pääjohtaja aikoo helpottaa tukien saamista ja hakemista – "Lähdetään katsomaan, että asiakkaan elämä helpottuu"

13:15
Uusi Kelan pääjohtaja Outi Antila aikoo helpottaa asiakkaiden etuuksien saamista ja hakemista.

Kelan pääjohtajana kolmatta päivää oleva juristi Outi Antila aikoo helpottaa asiakkaiden etuuksien saamista ja hakemista. Antila tahtoo, että Kelassa pystyttäisiin ottamaan käyttöön yhden hakulomakkeen malli.

Asiakkaita helpottaisi se, jos he täyttäisivät yhden lomakkeen, ja Kela miettisi, mikä etuus tai mitkä etuudet asiakkaalle kuuluisi.

MTV Uutisten haastattelussa Outi Antila kuitenkin aivan aluksi kuvailee itseään.

– Minua on kuvattu niin, että olen aika rauhallinen ja toisaalta myöskin sinnikäs ja joissakin asioissa aina itsepäisyyteenkin asti.

"Yhdellä lomakkeella ihminen pystyisi hakemaan etuutta"

Sinnikkyyttä varmasti tarvitaan, kun vuosikymmenen yksi suurhanke sosiaaliturvauudistustyö alkaa. Kelan osalta Antila pyrkii selkeyteen.

– Lähdetään katsomaan, että asiakkaan elämä helpottuu. Asiakkaille tehdään helpommaksi etuuksien saaminen ja hakeminen ja niistä tiedon hankkiminen, toteaa Antila. 

Sosiaali- ja terveysministeriöstä Kelaan siirtynyt juristi toivoo, että jatkossa Kelan repertuaariin löytyisi yhden lomakkeen malli.

– Yhdellä lomakkeella ihminen pystyisi hakemaan etuutta silloin, kun ihminen ei välttämättä itsekään tiedä, mihin hän on oikeutettu.

Mallissa ideana olisi se, että yhdellä hakemuksella voisi myöntää useampaakin tukea.

Pääjohtaja: Yksi perustulokokeilu ei riittänyt 

Kannatatteko jonkin sortin perustuloa tai kansalaispalkkaa?

– Tämä on asia, joka on pitkälti poliitikkojen ratkaistavissa. Me täällä toimenpannaan sitten se ratkaisu, jonka poliitikot asiasta päättävät. Mutta pitää varmasti tehdä lisää selvityksiä. Tämä yksi kokeilu ei varmaankaan siihen riittänyt ja senkin lopputulokset tulevat vasta ensi keväänä. 

Antila toivoo, että myös työttömät saisivat jatkossa työterveyshuollon erikoislääkäripalveluita.

– Kun kunnat sitä järjestäisivät sitä, niin työtön saisi paremmin siitä työkyvystään sen lausunnon, jolla sitten voidaan hakeutua joko kuntoutukseen, tai uuteen työhöön, tai tarvittaessa sairauspäivärahan tai muun etuuden pariin.

Antila: Sitoutuneisuuden lasikatto rikkoutui

Kelan pääjohtajan paikkaa on pidetty perinteisesti Keskusta-puolueen ja maalaisliiton tonttina. Edellisessä haussa arvalla Elli Aaltoselle hävinnyt, ja syksyn haun aikana yllätysnousun tehnyt, Antila kokee rikkoneensa lasikaton.

– En koe olevani minkään puolueen henkinen eli mä olen sitoutumaton virkamies. Ehkä tässä nyt sitten rikkoutui lasikaton, joka rikkoontui muutama pääjohtaja sitten, kun tuli naispääjohtaja, lisäksi sitoutuneisuuden lasikatto, pääjohtaja pohtii.

Kysytään vielä, mitkä ovat vahvuuksianne?

– Eteenpäin katsominen ja optimismi. Minulla on aina lasi puoliksi täynnä.  

Koko haastattelu on katsottavissa videoklipistä. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja