Tuoreen pullan tuoksua on vaikea vastustaa! Kokeile peruspullan sijaan mantelisia dallaspullia tai ihanan raikkaita omenapullia. Kovaan makeannälkään toimivat parhaiten herkulliset toska-appelsiinipullat.
Leivo kerralla isompi pullataikina ja laita osa pullista pakkaseen. Parhaalta pullat maistuvat tietysti tuoreena.
Toska-appelsiinipullat
5 dl Pirkka kevytmaitoa
50 g hiivaa tai
2 ps (à 11 g) kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 Pirkka Parhaat kananmuna
1 rkl Pirkka kardemummaa
1 1/2 tl suolaa
12-14 dl vehnäjauhoja
150 g Pirkka leivontamargariinia tai voita
Täyte:
1 prk (300 g) Pirkka appelsiinimarmeladia
1 rkl perunajauhoja
Kuorrutus:
2 ps (à 100 g) Pirkka mantelilastuja
100 g Pirkka leivontamargariinia tai voita
1 1/2 dl sokeria
4 rkl Pirkka kevytmaitoa
2 rkl vehnäjauhoja
Lisäksi:
pulla- tai Amerikan muffinivuokia
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. (Jos käytät kuivahiivaa, katso ohje pakkauksesta.) Lisää sokeri, muna, kardemumma ja suola. Alusta taikinaan vähitellen jauhoja. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää, mutta kuitenkin käsistä irtoavaa. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 1/2 tuntia.
Jaa taikina 2 osaan ja kauli palat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi (noin 30 x 40 cm).
Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä päälle noin puolet täytteestä. Kääri rullalle pitkältä sivulta alkaen. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä 2-3 cm:n viipaleita. nosta ne pulla- tai muffinivuokiin leikkauspinta ylöspäin.
Kohota pullat peitettynä lämpimässä paikassa. Paista 225-asteessa uunin keskitasolla noin 5 minuuttia. (Pullia ei tarvitse voidella.)
Valmista sillä aikaa toskakuorrutus. Sekoita kaikki kuorrutusaineet kattilassa ja kiehauta. Lusikoi kuorrutusta pullien päälle ja jatka paistamista vielä noin 8 minuuttia. Tarjoa teen kanssa.
Omenapullat
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 kananmuna
200 g leivontamargariinia
noin 15 dl vehnäjauhoja
Täyte:
3-5 kpl (noin 700 g) hapanta omenaa (kotimaista tai esim. Jonagoldia)
2 rkl sitruunanmehua
3/4 dl vettä
3 rkl sokeria
1 1/2 dl rusinoita
Voitelu ja koristelu:
kananmunaa
raesokeria
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää sokeri, vanilliinisokeri, kardemumma, suola ja muna. Sekoita joukkoon vähitellen osa jauhoista. Lisää pehmeä rasva. Alusta taikinaan loput jauhot niin, että taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia. Valmista sillä aikaa täyte.
Kuori ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Mittaa kattilaan sitruunanmehu, vesi ja sokeri. Lisää omenat ja rusinat. Keitä välillä sekoittaen miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes omenat hieman pehmenevät. Jäähdytä täyte kädenlämpöiseksi.
Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Kauli toinen puolikas 30 x 60 cm:n tasaiseksi levyksi. Leikkaa levy 10 x 10 cm:n neliöiksi. Pane jokaiselle neliölle ruokalusikallinen täytettä. Nostele neliöiden nurkat ja nipistä taikina tiukkaan kiinni. Käännä pulla ympäri niin, että sauma jää alle. Nostele täytetyt pullat leivinpaperille pellille. Leivo samoin loppu taikina.
Kohota pullat hyvin peitettynä noin 30 minuuttia. Voitele munalla ja koristele raesokerilla. Paista 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 8-12 minuuttia.
Manteliset dallaspullat
Pullataikina:
2 1/2 dl maitoa
1 ps (11 g) Pirkka kuivahiivaa
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1 Pirkka Parhaat kananmuna
2 tl vanilliinisokeria
2 tl kardemummaa
noin 7 1/2 dl vehnäjauhoja
100 g Pirkka Mainio rasvaseosta
Täyte:
70 g (1 dl) kuorittuja manteleita
50 g Pirkka Mainio rasvaseosta
1 Pirkka Parhaat kananmuna
1/2 tlk (à 250 g) maitorahkaa
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 pussi (à 87 g) vaniljakastikejauhetta (Ekströms)
Voitelu ja koristelu:
1 Pirkka Parhaat kananmuna
raesokeria
Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi
(+42 astetta). Sekoita maidon joukkoon pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva, sokeri, suola, muna, vanilliinisokeri ja kardemumma. Vaivaa taikinaan noin 1/3 jauhoista. Lisää pehmeä rasva. Vaivaa loput jauhot vähitellen. Taikina saa kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
Jauha täytteeseen tulevat mantelit tehosekoittimella tai monitoimikoneella. Mantelit saavat jäädä hieman rouheisiksi. Sekoita puuhaarukalla pehmeän rasvan joukkoon muna, rahka, sokeri, vanilliinisokeri, vaniljakastikejauhe ja hienonnetut mantelit. Sekoita juuri ja juuri sekaisin.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Kauli taikina 30 x 50 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä täyte tasaisesti taikinalevylle. Rullaa levy kääröksi pitkän reunan suuntaisesti.
Jaa taikinarulla 2 osaan ja siitä edelleen 8 palaan. Taikinasta tulee 16 kierrepullaa. Pane pullat leivinpaperin päälle uunipellille. Peitä liinalla ja kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa puolisen tuntia.
Voitele pullat munalla ja koristele raesokerilla. Paista 225-asteisessa uunissa hieman keskitasoa alempana noin 10 minuuttia.
Kuvat: Ruokakesko Oy