Keittiön seinän puolipanelointi

Seinän näkyviin jäävä yläosa oli maalattu jo aikaisemmin, piiloon jäävä alaosa jätettiin ennalleen. Mittaukset paljastivat ikkunanurkan olevan vinossa ja niin oli lattiakin, joka vietti lievästi siitä pois päin. Tämä on hyvin tavanomainen tilanne myös uusissa taloissa ja otettava valmiiksi huomioon jo remonttiin ryhtymistä suunnitellessa. Siksi ensimmäinen pystylauta oli kavennettu sirkkelissä sellaiseksi, että kun se painettiin tiukasti jalkalistan päälle, lähtö oli varmasti suora.

Laudat oli tietysti maalattu ja katkottu valmiiksi jo aikaisemmin.

Paneelilaudan ponttihan on kymmenisen milliä leveä, joten pystysuoruutta voi lautojen välillä korjata millillä, puolellatoista ilman, että sitä tarkkakaan katsoja huomaisi. Työn edetessä lautojen pystysuoruus on tarkastettava aina muutaman laudan kiinnittämisen jälkeen.

Tässä tapauksessa laudat siis pantiin alapäästään vanhan jalkalistan päälle. Tämä siksi, että uusi jalkalista on vanhaa korkeampi. Lautojen yläpäät tasattiin seinään mitattuun apuviivaan. Yläpään suoruus oli tässä tapauksessa tavallista tarkempaa, sillä yleisesti käytetyn, pienet epätasaisuudet peittävän peitelistan asemesta täällä tuli yläpäähän yhden laudan levyinen piippuhylly.

Takana oleva seinä oli puukuitulevyä ja lautojen kiinnittäminen sitä mukaa helppoa - viimeistelynaulaimella tussautettiin kiinni ylä- ja alareunasta, urospontin puolelta piiloon. Kiviseinässä tämmöisessä käytettäisiin ladontavaiheessa joko asennusliimaa tai silikonia joka kolmanteen lautaan. Lopullinen kiinnitys tapahtuisi ylä- ja alapäästä kulmalistalla, joka propattaisiin ruuveilla seinään 50-60 sentin välein.

- Tässä asennustavassa on muuten sellainen hyvä puoli, että varsinkin tuoreenpuoleista paneelilautaa käyttäessä kutistumat on myöhemmin helppo korjata. Kiristetään paneeli ja laitetaan päähän hiukan entistä leveämpi lauta.

Kun seinään jotain kiinnitetään, täytyy tietysti aina varmistautua myös siitä, ettei takana ole mitään särkyvää, kuten sähkö- tai vesijohtoja. Tässä käytetyt 50 mm pitkät dyckert-naulat kyllä hajottavat semmoisen sopivasti osuessaan.

Oviaukon kohdalla mitattiin paneelin korkeus ja sen päälle tuo hyllylauta. Merkittiin se huolellisesti ovea kiertävään listaan ja sahattiin poikki käsisahalla, minkä jälkeen listan alaosa väännettiin irti.

Piippuhylly kiinnitettiin puisilla kulmakannattimilla sekä päistä seinään naulaamalla. Tähän tuli vain kolme kulmakannatinta, mutta jos tarkoituksena on säilyttää hyllyllä jotain painavampaa, esimerkiksi kirjoja, niitä voisi olla vaikkapa 50-60 cm:n välein.

Lue myös:

    Uusimmat