Keihäänheiton tulikuuma kysymys pahasti levällään – illuusio romuttui EM-kisojen kynnyksellä

Suomalaisia keihäsmiehiä valitaan Rooman EM-kisoihin kolme kappaletta, mutta vasta yksi on nimetty. Heittäjät ehtivät vielä antaa näyttöjä tänään ja ylihuomenna, jonka jälkeen edessä on kova vääntö Roomaan lähtijöistä.

Yleisurheilussa miesten keihäänheiton arvokisaedustajat ovat lähes jokavuotinen kiistanaihe. Tänäkin vuonna vaikuttaa siltä, että täysin yksiselitteinen ja ongelmaton valinta on vaikea saada aikaan.

Oliver Helander on jo lunastanut EM-kisalipun oikeutetusti, mutta kahden muun edustajan osalta tilanne on  vielä täysin auki.

Suomen urheiluliiton General Managerin Jani Tanskasen mukaan keihäsvalinnat tehdään kokonaisuuden perusteella.

Kokonaisarviointina tämän hetken parhaat heittäjät Oliverin seuraksi valitaan Roomaan, Tanskanen kertoo.

Aitajuoksussa linjattiin, että tämän kauden kahden parhaan tuloksen keskiarvot ratkaisevat. Keihäänheitossa ei menetellä samalla tavalla.

– Keskusteltiin keihäänheiton urheilijoiden valmentajien kanssa siitä, mikä se (valintasysteemi) on. Yhteisymmärryksessä oltiin sitä mieltä, että ei ole järkevää linjata keihäänheiton osalta näin, että olisi mitenkään yksi yksittäinen kilpailu tai kahden kilpailun keskiarvo tai muuta. 

– Keihäänheitossa teemme kokonaisarvion sitten kilpailusuorituksesta tämän vuoden osalta. Sen mukaan mennään kohti keskiviikon valintoja.

Näyttöjä tiskiin

Vaikka tulosrajoja ei voi enää tehdä, voivat tässä vaiheessa valintakelpoisuuden täyttävät urheilijat vielä lyödä pöytään näyttöjä. Mukana kilvoittelussa EM-kisalipusta ovat viime viikon rankingin mukaan kisakelpoiset Toni Kuusela, Lassi Etelätalo, Topias Laine, Toni Keränen ja Taneli Juutinen.

Etelätalo, Laine ja Juutinen antavatkin vielä viimeisen kuntonäytteensä maanantain ja tiistain aikana, kun Juutinen heittää maanantaina Sipoossa, ja Laine sekä Etelätalo kisaavat tiistaina Pärnussa.

Ennen viimeisiä näyttöjä vahvimmalta Helanderin takana näyttää Lassi Etelätalon tilanne, sillä hän on sentään saanut kepin lentämään kertaalleen yli 80 metrin, toisin kuin muut jäljellä olevista EM-kisalipun vaihtoehdoista. Hänen kauden parhaansa 81,05 syntyi Saksassa reilu viikko sitten. Etelätalon vaakakupissa painanee myös viime EM-kisojen pronssimitali, sekä armoton arvokisasuorittaminen.

Jos Juutinen tai Laine eivät paranna kauden parastaan, on kolmannen keihäsmiehen valinta tehtävä melko kehnojen tulosten välillä. Tanskasen mukaan tämän kauden tulokset ja kunto ratkaisevat, mutta niiden ollessa luvalla sanoen kehnoja, on valitsijoiden kenties turvauduttava viimevuotisiin näyttöihin.

Juutisen ja Laineen kauden pisimmät ovat toistaiseksi alle 78 metriä. Kuuselan kesän paras on kantanut lukemiin 76,34, ja miehen vahvin näyttö peräisin viime vuodelta. Keränen on tässä vaiheessa Etelätalon takana vahvin kandidaatti, mutta kauden paras 79,09 tuskin riittää EM-karkeloissa pitkälle. Toki Keräsen ennätys on 82,89, mutta se on peräisin kahden vuoden takaa.

Perjantaina kunnon sukellus

Ennen viikonlopun kisoja suomalaisen keihäänheiton tilanne näytti hyvältä, mutta yhdessä päivässä illuusio romuttui. Ennen perjantaita EM-koneeseen oli tyrkyllä rankingissa kuuden joukossa olevien Helanderin, Kuuselan, Etelätalon, Laineen, Keräsen ja Juutisen lisäksi tämän kauden yli 80-metrisillä heitoillaan myös Jami Kinnunen ja Teemu Narvi sekä rankingissa varasijoilla keikkuva Janne Läspä.

80 metriä tällä kaudella heittänyt Kinnunen jäi 77,84 metriin ja Narvi sukelsi totaalisesti tulokseen 70,58. Läspä puolestaan heitti 76,07. Tulosten myötä kolmikko sai heittää EM-unelman romukoppaan.

EM-rankingsysteemissä lasketaan mukaan tämän ja viime vuoden tuloksia. Jos tarkastellaan pelkästään piikkiheittoja on suomalaistilasto komea. Se on kuitenkin melko kaukana siitä, mitä meillä on lähettää EM-kisoihin.

Suomen parhaat keihästulokset 2023-2024

  20232024
1. Oliver Helander87,3284,43
2.Toni Kuusela84,3776,34
3.Lassi Etelätalo83,4281,05
4.Taneli Juutinen82,8577,12
5.Teemu Narvi75,7782,37
6.Jami Kinnunen73,4281,36
7.Eemil Porvari 74,2780,87
8.Toni Keränen80,5679,09
9.Topias Laine79,8777,46

Perjantaina Lahdessa saatiin sentään yksi ilonaihe, kun nuori Eemil Porvari heitti oman ennätyksensä 80,87. Tulos nostaa Porvaria Euroopan rankingissa korkeammalle, mutta tuskin kisakoneeseen asti.

Lue myös:

    Uusimmat