Kehnosti havaittavat siirtokehoituskyltit tympivät autonomistajia Helsingissä – kehitteillä on palvelu, jolla tietöistä ilmoitetaan puhelimitse

Helsingin aurauskulut 23 miljoonaa euroa 2:11
Helsingin aurauskulut 23 miljoonaa euroa.

Henkilöautojen hinaaminen aura-autojen tieltä on tuttu näky muun muassa Helsingin Töölössä. Kadut ovat kapeita ja täynnä autoja, joita ei ole siirretty pois siirtokehoituksesta huolimatta.

Hinaushommissa ollut mieskaksikko ei halunnut tulla kameran eteen nimillään, mutta kertoivat torstai-iltapäivänä autoja siirretyn lähemmäs 20 kappaletta. Arvio oli, että siirrettäviä autoja tulee parisenkymmentä lisää.

Hinaaminen hidastaa hommia

Pyöräkuormaajan kuljettaja Matti Kuusisto oli tehnyt töitä jo aamuyöstä saakka. Hänen mukaansa siirtokehoituksia noudatetaan kehnosti. 

Hän kertoo, että ihmiset ilmaantuvat siirtämään autojaan vasta sitten, kun aurauskalusto saapuu paikalle. Siirtokehoitusten noudattamatta jättäminen vaikuttaa työhön merkittävästi.

– Totta kai se hidastuu. Jos kadut ois tyhjiä, niin me saataisiin nopeasti lumet pois ja autot pääsisivät pysäköimään siisteille kaduille. Nopeuttaisi hommaa aika paljon.

Ikävää autonomistajillekin

Tilanne risoo autonomistajiakin. Osa ongelmaa on se, ettei viesti saavu välttämättä perille.

Töölössä asuva Erkki Sarajuuri kertoo, että siirtokehoitusilmoituksia laitetaan katujen päihin asukkaan kannalta hankalasti. Hänenkin autonsa on kerran lähtenyt hinausauton matkassa toiselle kadulle.

– Harvoin tulee noita ihan tarkoin luettua, niiden näkyvyyskin on kyseenalainen. Ei nyt mitään suurempaa haittaa, mutta siinä pitää vähän viitseliäisyyttä olla että lukee ne.

Tekstiviesti- ja karttapalvelu auttavat

Toistaiseksi autonomistaja on omillaan siirtokehoitusilmoitusten vahtaamisessa. 

Helsinkiläinen voi tekstiviestitse pyytää itselleen tulevista auraus- ja kadunputsausoperaatioista ilmoituksia haluamiltaan kaduilta. Näin saa puhelimeen tiedon edellisenä päivänä kello 16.

Voit perehtyä palveluun täällä.

Tulevat auraus- ja puhdistustyöt näkee myös karttapalvelusta. Palvelussa voi valita, haluaako nähdä kyseisen päivän, seuraavan päivän tai viikon päästä tapahtuvat työt, tai jopa kaikki kerralla.

Kehitteillä soittopalvelu

Parannusta tilanteeseen on mietitty Helsingin kaupungin työhuoneissakin.

Helsingin kaupungin Yleisten alueiden yksikön päällikkö Pekka Isoniemi kertoo, että kehitteillä on nykyteknologiaa hyödyntävä palvelu, jonka avulla autonomistaja suoraan tiedon siirtokehoituksesta.

Ensin kadulla ajaa auto, joka on varustettu rekisteritunnukset lukevalla laitteella.

– Sitä kautta tulee soitto näille autoilijoille, että voisitteko siirtää autonne töiden alta pois, Isoniemi kertoo.

Palvelua ei tälle talvelle välttämättä ehditä ottamaan käyttöön, mutta tavoitteena on saada se käyttöön ensi talven koittaessa.

Lue myös:

    Uusimmat