Kehitysmaat haluavat uuden rahaston – Kiista ilmastonmuutoksen aiheuttamien tuhojen korvaamisesta kehitysmaille jumittaa Egyptin ilmastoneuvotteluja

YK:n ilmastoneuvottelut jumissa – kehitysmaat vaativat rahastoa, jolla länsimaat korvaavat ilmastotuhojaan 2:04
EU ja Yhdysvallat ovat vastustaneet kehitysmaiden vaatimaa rahastoa, koska ne pelkäävät, että korvauksista tulisi velvoittavia.

YK:n ilmastoneuvottelut Egyptissä ovat jumissa. Suurin kiista on siitä, perustetaanko uusi rahasto, jonka kautta länsimaat korvaisivat kehitysmaille ilmastonmuutoksen aiheuttamia tuhoja.

EU ja Yhdysvallat ovat vastustaneet uutta rahastoa, mutta nyt EU on taipunut puoltamaan rahastoa sillä ehdolla, että myös Kiina, Intia ja muut paljon päästöjä tuottavat maat osallistuvat rahoitukseen.

Ilmastoneuvottelut eivät näytä tälläkään kertaa päättyvän aikataulussa. 10-vuotias nuorten edustaja vetosi neuvottelijoihin.

– Alle 86 kuukauden päästä ilmaston lämpeneminen ylittää 1,5 astetta. Ja minä olen jo nyt paljon vanhempi. Hyvät ihmiset täällä kokouksessa, vetoan teihin: Käyttäkää sydäntänne, tehkää tarvittavat johtopäätökset, on hätätila, sanoi Nakeeyat Dramani Sam, haavoittuvien maiden edustaja Ghanasta. 

EU teki kompromissehdotuksen

Hankalimmaksi kysymykseksi on noussut kiista siitä, perustetaanko uusi rahasto, jonka kautta länsimaat korvaisivat kehitysmaille ilmastonmuutoksen aiheuttamia tuhoja. EU ja Yhdysvallat ovat vastustaneet kehitysmaiden vaatimaa rahastoa, koska ne pelkäävät, että korvauksista tulisi velvoittavia.

Kiistan ratkaisemiseksi EU on nyt päättänyt puoltaa rahastoa sillä ehdolla, että rahoitukseen osallistuvat kaikki suuret päästöjä tuottavat maat, myös Kiina, Intia ja Brasilia. Tähän asti ne on ilmastoneuvotteluissa luokiteltu kehitysmaiksi, joita teollisuusmaiden pitää tukea.

– Meidän on varmistettava, että lisärahoitusta saadaan. Sen on heijasteltava maailmaa vuonna 2022 eikä maailmaa vuonna 1992, kuten jotkut täällä kuullut ehdotukset. Haluamme, että ne maat, jotka ovat kehittyneet 1990-luvun jälkeen, osallistuvat rahoitukseen kaikkein haavoittuvimpien maiden suojelemiseksi, linjasi EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

– Rahasummista ollaan vielä kaukana, mutta olen toiveikas, että kokouksen loppuun mennessä saadaan aikaan päätös siitä, että teollisuusmaat tarjoavat rahoitusta köyhimmille maille, totesi Bread for the world -järjestön ilmastoasiantuntija Sabine Minninger.

EU vaatii myös kaikkia maita sitoutumaan siihen, että fossiilisista polttoaineista luovutaan mahdollisimman pian.

1,5 asteen tavoite halutaan pitää hengissä

Toinen kiista koskee tavoitetta ilmaston lämpenemisen pysäyttämisestä 1,5 asteeseen. Tavoite halutaan säilyttää kokouksen loppuasiakirjassa, mutta nykyisillä päästövähennyslupauksilla päädytään 2,5 asteen lämpenemiseen.

– Voisin kuvitella, että on hyvin vaikeata monen maan ja myös Euroopan Unionin lähteä täältä ilman, että se on saatu paalutettua teksteihin. Eikä se yksin riitä vaan pitää myös pystyä näyttämään teksteistä konkretiaa, mikä johtaa meidät sille polulle aidosti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi muistakin fossiilisista polttoaineista luopumista kuin hiilestä, muistuttaa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (Vihr.), joka johtaa Suomen valtuuskuntaa Egyptin ilmastokokouksessa.

Neuvottelut näyttävät venyvän ainakin lauantain puolelle.

–Voisin kuvitella, että lauantain aikana saadaan asiat pakettiin, mutta voi olla liian optimisista toisaalta tämäkin, arvioi Ohisalo.

Lue myös:

    Uusimmat