Mainos

Kehitysapuleikkaukset saavat kritiikkiä: ”Valtiot eivät kohta pysty vaikuttamaan pakolaisten lähtösyihin”

11:13

Hallituksen kehysriihessä on päätetty leikata muun muassa kehitysyhteistyöstä. Hallituksen mukaan kehitysyhteistyöhön kohdistuu aiempien leikkausten lisäksi 25 miljoonan euron vähennys. Tämä toteutuu vuodesta 2018 lähtien.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen moittii leikkauksia ja sanoo, että tässä maailmantilanteessa ne eivät kuulosta hyviltä.

– Kehitysyhteistyöhön on jo tehty merkittäviä leikkauksia muutenkin, Kaikkonen sanoo.

Hän haluaa kuitenkin vielä kuulla tarkempia suunnitelmia päätöksestä.

– Luulen, että kysymys on siitä, että on ajateltu kehitysyhteistyörahojen kuitenkin lähtevän nousuun tästä eteenpäin. Nousu olisi leikkausten myötä sitten hieman matalampaa, Kaikkonen arvelee.

Entä miten kehitysyhteistyövarojen leikkaukset toteutetaan käytännössä? Kaikkosen mielestä ainakaan järjestöiltä ei saisi enää leikata.

– Vaikkapa suunnitellusta Finnfundin*  pääomituksesta voisi tuon verran tinkiä, Kaikkonen ehdottaa.

Kriisien syyt vaativat huomiota

Amnesty Internationalin Suomen osaston asiantuntija Susanna Mehtonen muistuttaa, että pakolaiskriisissä pelkkä rajojen valvonta ei poista ihmisten tarvetta lähteä pakoon.

– Silloin me vaan luodaan lisää laittomia reittejä ja markkinoita salakuljettajille. Entisestään jos kehitysavusta vielä leikataan, niin valtiot eivät pysty vaikuttamaan niihin syihin, miksi ihmiset lähtevät ylipäätään pakoon, Mehtonen sanoo.

Kaikkonen on Mehtosen kanssa samaa mieltä siitä, että kriisien syihin on syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota.

– Lähtijöitä on nyt eniten Syyrian sodan keskeltä, toki lähtijöitä on muualtakin. Kansainvälisen yhteisön pitäisi entistä määrätietoisemmin sen puolesta, että saadaan Syyriassa tilanne rauhoitettua ja muuttoliikkeen syyt saadaan hallintaan.

*Finnfund edistää kehitysmaiden taloudellista ja sosiaalista kehitystä rahoittamalla niissä itsekannattavasti vastuullista yksityistä yritystoimintaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja