Kebab-pitseriayrittäjää syytetään kokkinsa riistämisestä – työntekijä teki pitkiä päiviä neljä kuukautta, palkkaa maksettiin vain tuhat euroa

Syyttäjä vaatii Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa nurmeslaiselle kebab-pitserian pitäjälle ehdollista vankeutta kokkinsa riistämisestä. Syytteiden mukaan mies hyväksikäytti riippuvaisessa asemassa ollutta irakilaista kokkiaan neljä kuukautta vuosina 2017–2018.

Miehelle maksettiin syytekirjelmän mukaan palkkaa bruttona vain 1 000 euroa koko ajalta, vaikka hän teki jopa 17 tunnin työvuoroja ravintolassa.

–  (Kokin) tekemien työtuntien perusteella laskettuna hänelle olisi kuulunut maksaa työsuhteen ajalta palkkaa lisineen yhteensä ainakin 16 994 euroa ja lisäksi lomakorvausta 846 euroa, syyttäjä katsoo.

Kokki oli tullut Suomeen työpaikkaa varten, eikä hänellä ollut muuta tulonlähdettä. Kokilla ei ollut työlupaa, hän ei osannut Suomea eikä tiennyt oikeuksistaan työntekijänä. Hän myös asui työnantajan järjestämässä majoituksessa, mikä syyttäjän mukaan lisäsi kokin riippuvuutta työnantajasta.

Ravintoloitsijaa syytetään kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä, työaikasuojelurikoksesta ja luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä. Vankeusrangaistuksen lisäksi syyttäjä vaatii, että yrittäjä määrätään maksamaan alipalkkauksen määrä, liki 17 000 euroa valtiolle ja määrätään liiketoimintakieltoon vähintään kolmeksi vuodeksi.

– Hänen toimintaansa on kokonaisuutena arvioiden pidettävä vahingollisena erityisesti julkisen talouden ja terveen ja toimivan taloudellisen kilpailun kannalta, syyttäjä perustelee vaatimuksiaan.
 

Lue myös:

    Uusimmat