Käyttäytyykö kumppanisi unissaan ärsyttävästi? Näin ratkaiset ongelman!

Etkö saa unta, kun kumppanisi pyörii sängyssä, ravaa vessassa tai näkee painajaisia? Katkonainen yöuni saattaa olla kummankin terveydelle haitallista. Asiantuntijat kertovat, kuinka selättää nukkumisvaikeudet!

Mies kuorsaa kuin pahkasika ja nainen potkii kuin kameli. Nainen värisee vilusta, kun mies valittaa kuumuutta. Joka ilta makuuhuoneet muuttuvat taistelutantereiksi. Tutkimukset esittävät, että puolet unta häiritsevistä tekijöistä keskivertoyönä johtuvat kumppanista.

Uni on kallisarvoinen etu, jonka puutteesta johtuvat seuraukset on yhdistetty muun muassa diabetekseen, sydänsairauksiin ja masennukseen. Helmikuussa 2012 Yalen yliopiston tutkijat raportoivat, että toistuvasti keskeytetty uni saattaa alentaa vastustuskykyä.

Asiantuntijat paljastavat, mitkä ongelmat saattavat häiritä sinun tai kumppanisi unta – ja kuinka selättää ne. Poimi vinkit!

Vuoteessa pyöriskely


Vaihdamme nukkuessamme asentoa noin 20 kertaa yössä, mutta miehet näyttävät liikkuvan naisia useammin. Jos henkilö ei ole terve, saattaa sekin vaikuttaa yölliseen liikkumiseen. Jos kärsii esimerkiksi kivuista tai astmaattisista oireista, ne voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti yöllä.

– Eräässä kokeessa sensorit mittasivat miesten kääntyilevän yöllä tuplasti naisia enemmän. Huomasimme, että jos mies on kaksi kertaa kumppaniaan painavampi, hänen kääntyessään patja nousee ylös naisen puolella, joka saattaa pyörähtää melko kauas, kertoo professori Jim Horne Loughboroughin yliopistosta.

Mikä avuksi? Yritä ajoittaa mahdollisten lääkkeiden otto säännöllisesti noin tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos kumppanisi puolestaan ei saa unta ja kääntyilee sen takia, voi hänet passittaa sohvalle. Ei auta kumpaakaan, jos molemmat makaavat sängyssä turhautuneina. Jos uni ei tule, tulisi kokeilla esimerkiksi lukea kirjaa sohvalla, kunnes alkaa nukuttaa.

Satunnaiset vessakäynnit

Nocturia tarkoittaa tarvetta käydä vessassa useammin kuin kerran yössä. Se vaivaa yli 15 miljoonaa aikuista. Vanhemmilla miehillä toistuva tarve johtuu yleensä laajentuneesta eturauhasesta, joka painaa virtsarakkoa. Naisilla vaivan takana on usein pidätyskyvyttömyydessä.

– Naiset pelkäävät jatkuvasti virtsankarkailua, joten he käyvät vessassa monta kertaa päivässä "varmuuden vuoksi". Jos virtsarakko ei säännöllisesti pidä sisällään suurta määrää nestettä, rakon seinämien lihakset alkavat kutistua. Silloin elin pystyy pitämään sisällään vähemmän nestettä, aiheuttaen naisille tarpeen käydä vessassa useammin päivin ja öin, kertoo Bladder and Bowel -säätiön varapuheenjohtaja Julia Herbert.

Mikä avuksi? Virtsarakon treenaus. Pidättele pitemmän aikaa vessakäyntien välillä. Myös voi auttaa.

Unissakävely ja painajaiset


Noin seitsemän prosenttia aikuisista kävelee unissaan säännöllisesti. Vaikka itse unissakävelijä ei välttämättä muista tapahtuneesta aamulla mitään, se saattaa olla kumppanille stressaavaa. Noin 300 000 brittiä kärsii intensiivisistä painajaisista.

– Henkilö herää omaan huutoonsa, mutta harvoin muistaa untaan seuraavana päivänä. Painajaisia saattaa ilmetä erityisesti, jos joku on ollut erityisen järkyttävässä tilanteessa, kuten auto-onnettomuudessa, Horne kertoo.

Sekä unissakävelyn että painajaisten ajatellaan johtuvan siitä, etteivät aivot siirry kunnolla nukkumistaajuudelle.

Mikä avuksi? Ongelman voi aiheuttaa mikä tahansa unen laatua heikentävä asia, esimerkiksi alkoholi, stressi, työnteko ennen nukkumaanmenoa tai jossain muualla kuin omassa sängyssä nukkuminen. Unissakävelijöiden kannattaa lukita makuuhuoneen ovi, etenkin jos vierailee ystävän luona tai hotellissa.

Unissakävelijän herättämistä kannattaa välttää, sillä se saattaa saada hänet sekavaksi. Ohjaa hänet hienovaraisesti takaisin sänkyyn. Jos kuitenkin vaikuttaa siltä, että hän on vaaraksi itselleen tai muille, hänet on herätettävä. Ongelma voi johtua aiemmin koetusta traumasta, johon kannattaa pyytää psykologista apua.

Nykiminen

Kyynerpään tai polven tönäisy on tuttu riski sängyn jakamisessa. Joka yö aivomme "lamaannuttaa" suurimman osan lihaksista estääkseen meitä liikkumasta unien mukana. Se on itsesuojelun muoto, jonka tarkoitus on varmentaa, ettemme loukkaa itseämme. Joillain ihmisillä tämä suojautumiskeino kuitenkin pettää. Se johtuu häiriöstä REM-asteen unessa, jonka uskotaan vaivaavan noin 300 00 brittiä ja ilmenee usein yli 50-vuotiailla miehillä. Häiriöt saattavat olla seurausta esimerkiksi raudan puutteesta tai jonkin lääkkeen, kuten masennuslääkkeen tai antihistamiinin sivuvaikutuksesta.

Mikä avuksi? Kannattaa hakea yhdessä apua, jos vaikuttaa siltä, että kumppanisi liikkuu unien mukana sekä jalkoja että käsiä liikuttaen. Harvinaisissa tapauksissa se saattaa olla merkki Parkinsonin taudista noin 15 vuotta ennen muiden oireiden ilmaantumista. Suurinta osaa tapauksista on kuitenkin helppo hoitaa esimerkiksi lääkärin määräämillä lihasrelaksanteilla.

Yksilölliset erot


Haluaako kumppanisi sammuttaa valot ennen sinua? Tahdotko sinä avata aamuisin verhot ennen häntä? Sisäinen kellomme on koordinoitu monitahoisten hormonien ja hermopolkujen vuorovaikutuksen mukaan ja niihin saattavat vaikuttaa vaihtelevat geenimme. Jotkut tarvitsevat 30 minuuttia enemmän unta kuin toiset tunteakseen itsensä täysin virkeäksi.

Monet kärsivät "unihitaudesta" (engl. sleep inertia) ensimmäiset 10 minuuttia heräämisen jälkeen. He tarvitsevat aamuisin enemmän aikaa päästäkseen täysin toimintakuntoiseksi. Toisilla se saattaa kestää kaksikin tuntia. Naiset tarvitsevat yleensä 20 minuuttia miehiä enemmän unta, sillä heidän aivonsa käsittelevät päivän aikana useampaa asiaa yhtaikaisesti, Horne muistuttaa.

Mikä avuksi? Keskustelu on avain onneen. Jos kumppanisi ei ole aamuihminen, hyväksy, ettet tule saamaan hänestä irti mitään ennen kuin hän on saanut pari kuppia kahvia.

Taistelu peitosta

Yöllinen kiista peiton herruudesta on johtuu yleensä siitä, että naisella on liian kylmä. Sille saattaa löytyä selitys. Tutkimusten mukaan miehet eivät reagoi lämpöasteisiin yhtä herkästi kuin naiset, minkä takia he tuntevat olonsa lämpimämmiksi.

Erään teorian mukaan naisilla on enemmän verenkiertoa keskivartalon elinten ympärillä, kun taas esimerkiksi kädet ja jalat – herkimmät lämpötilan mittaajat – jäävät kylmemmiksi. Vuonna 2001 tehdyssä tutkimuksessa on puolestaan todettu naisen ruumiinlämmön nousevan asteella hänen kuukautiskiertonsa loppuvaiheessa. Hormonaaliset muutokset kuten menopaussi ja raskaus voivat myös aiheuttaa kohonnutta lämpötilaa.

Mikä avuksi? Makuuhuoneen lämpötilan tulisi aina olla 16–18 asteen välillä.

Hampaiden narskuttelu ja kuorsaaminen


Yksi kymmenestä britistä narskuttelee unissaan hampaitaan yhteen jossain elämänsä vaiheessa. Hampaiden yhteen jauhaminen on kumppanista äärimmäisen häiritsevää sen aiheuttaman kamalan äänen ansiosta. Lähes kolmannes meistä kuorsaa ja tämä on jatkuvasti yksi isoimmista pariskuntien yöllisistä ongelmista.

Mikä avuksi? Voit pyytää hammaslääkäriäsi tekemään sinulle sopivan purentakiskon, joka estää hampaitasi vahingoittumasta sinun narskutellessasi niitä unissasi. Alkoholi lisää kuorsaamista, sillä se rentouttaa hengitystiet. Ylipainoisilla usein myös painonpudotus ehkäisee kuorsaamista. Kannattaa myös kokeilla laittaa golf- tai tennispallo kuorsaajan selän alle tai pinota tämän taakse kasa tyynyjä, jotta hän ei pääse kääntymään selälleen.

Lue lisää aiheesta:


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat