Käyttääkö Vladimir Putin Suomen-vierailullaan tuttua psykologista temppuaan? Kohteeksi ovat joutuneet niin Donald Trump, Angela Merkel kuin itse Paavikin

Venäjän presidentti Vladimir Putin vallassa 20 vuotta 2:00
Video: Uskomaton yhdistelmä henkilökulttia, talouskasvua ja kovaotteisia sotilasoperaatioita – Venäjä on ollut Putinin vallassa 20 vuotta

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee Suomessa huomenna keskiviikkona 21. elokuuta. Tyypillisesti Putinin eri vierailujen aikataulut eivät ole olleet vedenpitäviä.

Tasavallan presidentin kanslia ei ole julkistanut presidentti Sauli Niinistön isännöimän huomisen vierailun tarkkaa aikataulua.

Helsingin keskustan joukkoliikenteeseen odotetaan katkoksia kello 12 alkaen. Tämän jälkeen muun muassa Kauppatori on kokonaan suljettu liikenteeltä. Illalla presidentit syövät illallisen Suomenlinnassa.

Presidentti Putinin vierailut eivät tunnetusti toki ole aina sujuneetkaan piiruntarkasti aikataulun mukaan. 

Pahimmillaan useiden tuntien myöhästymisiä

Esimerkiksi viime kesänä Putin antoi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin odotuttaa itseään Helsingin huippukokouksen yhteydessä Statista-tilastosivuston mukaan 45 minuuttia.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ukrainan entinen presidentti Viktor Janukovitš ovat puolestaan saaneet odottaa myöhästynyttä Putinia peräti neljä tuntia.

Statistan kokoamalla epätäydellisellä listalla on myös suomalaisväriä presidentti Tarja Halosen jouduttua odottamaan Putinia 40 minuutin ajan vuoden 2003 tapaamisen yhteydessä.

Jopa Paavi Franciscus sai vartoa myöhästynyttä Putinia lähes tunnin verran vuonna 2015.

Myöhästelyssä psykologista vallankäyttöä

Presidentti Putinin mitä ilmeisimmin tahallisen myöhästelyn on arvioitu olevan vähintään osittain psykologista peliä. 

Myöhässä tapaamiseen saapumisen on ajateltu antavan Putinille etua. Asiasta ovat kirjoittaneet muun muassa GuardianJapan Times ja suomeksi Helsingin Sanomat

Odotuttaminen on mahdollisesti herättänyt huolestuneisuutta tapaamisten muissa osapuolissa. Toisaalta kyse on voinut olla myös ulkopoliittisesta voimannäytöstä – vain ihminen, jolla on valtaa, voi antaa huippupäättäjien odotuttaa itseään.

Lue myös:

    Uusimmat