Kaverusten koulumatka keskeytyi karmivaan takaa-ajoon – lällättelystä suivaantunut huumekuski yritti ajaa lasten yli

Kolmen lapsen koulumatka keskeytyi kauhunhetkiin, kun huumekuljettaja yritti ajaa tarkoituksella heidän päälleen. Poliisikuulusteluissa mies kertoi syyksi sen, että lapset olivat "lällätelleet" hänelle.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun samassa taloyhtiössä asuvat 13- ja 11-vuotiaat tytöt ja 10-vuotas poika lähtivät kouluun aamulla. Pihalla he näkivät miehen erään auton kimpussa ja vilkuilivat tätä, koska arvelivat miehen varastavan autoa.

Lasten mukaan mies suuttui tästä, huusi "vittu" ja hyppäsi autoon kaasuttaen heitä kohti. Yksi lapsista kertoi, että miehen pää oli ollut punainen.

Kolmikko pinkaisi karkuun, mutta auto kaasutti kovaa vauhtia heidän perässään. 

Kaksi lapsista hyppäsi lumipenkkaan ja kolmas yritti juosta karkuun kävelytietä pitkin. Lopulta kolmaskin lapsi pääsi puiden taakse suojaan.

Kun kuljettaja pysäytti autonsa hetkeksi, sen taakse jäänyt lapsikaksikko otti autosta valokuvia. Sitten lapset juoksivat itkien koteihinsa.

Huumekuski aiheutti vaaraa Helsingissä – poliisi: "Video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa" 0:47
Katso videolta, minkälaista vaaraa toinen huumekuski aiheutti Helsingissä.

"Suutuin heidän käytöksestään"

Mies kiisti yrittäneensä ajaa lasten päälle. Hän kertoi halunneensa vain pelotella lapsia, eikä tilanteessa ollut hänen mukaansa mitään riskiä.

– Siihen tuli jotain lapsia kuvaamaan ja lällättämään. Siinä oli kaksi tyttöä ja yksi poika. Suutuin heidän käytöksestään ja halusin pelotella heitä. Ensin kaasutin kaikkia kolmea kohden, mies kuvaili poliisikuulusteluissa. 

– Tarkoitukseni ei ollut ajaa päälle vaan pelotella. Lapset ehtivät hypätä sivuun hyvissä ajoin. Siinä kevyen liikenteen väylällä ajoin muutaman metrin ja pelottelin poikaa, joka hyppäsi hankeen. Sitten ajoin parkkiin ja menin kotiin.

Verikokeissa miehen verestä mitattiin useita eri lääkeaineita ja huumausaineita.

Sattumoisin tilanteen näki kuitenkin kaksi naista kotiensa ikkunoista. 

Ensimmäisen todistajan mukaan kuljettaja ohjasi autoa selvästi lapsia kohti ja kuljettajan aikomuksena oli ajaa lasten päälle. Tilanne oli ollut niin järkyttävä, että silminnäkijä oli miettinyt, oliko hänen näkemänsä edes totta.

Toinen naisista näki, kuinka auto jahtasi yhtä lapsista niin kauan, että tämä pääsi puun taakse suojaan.

Katso hurja video: Moottoripyöräpoliisi lähti kaaharin perään Itäväylällä Helsingissä ajan itsekin lähes kahtasataa.

Häkki heilahti

Kahden tilanteessa mukana olleen lapsen äiti kertoi oikeudessa, ettei itse nähnyt tapahtumaa. Sisarukset olivat rynnänneet hysteerisesti itkien sisälle ja kertoneet tapahtumista.

Äidin mukaan pelottava tapahtuma oli jättänyt jälkensä hänen lapsiinsa. Tapahtuman jälkeen lapsilla oli ollut univaikeuksia, ruokahaluttomuutta ja pelkotiloja.

Vanhemmat olivat joutuneet esimerkiksi saattamaan lapset kouluun. Tapahtuma sattui helmikuussa 2019 Helsingissä.

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että 29-vuotias Jaakko Ilmari Mattila syyllistyi asiassa törkeän pahoinpitelyn yritykseen, törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, rattijuopumukseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Porsche-kuskin aivopieru poliisiauton edessä toi välittömän ajokiellon 0:31
Katso videolta, millainen Porsche-kuskin aivopieru toi välittömän ajokiellon Porvoonväylällä.

Käräjäoikeus piti varsin selvänä, että jos päälleajo olisi onnistunut, lapset olisivat todennäköisesti loukkaantuneet vakavasti.

– Se, että tilanteessa ei ole käynyt vakavammin, on johtunut siitä, että asianomistajat ovat omilla toimillaan onnistuneet pelastamaan itsensä päälleajolta, oikeus totesi tuomiossaan.

Oikeus tuomitsi miehen myös tähän tapaukseen liittymättömästä törkeästä pahoinpitelystä ja vahingonteosta. Yhteisenä rangaistuksena mies sai kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta ehdotonta vankeutta.

Lisäksi oikeus määräsi miehen maksamaan jokaiselle kolmelle lapselle 1 500 euroa kärsimyskorvauksia. 

Tuomittu valitti ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen, mutta peruutti sittemmin valituksensa tästä asiasta. 

Lue myös:

    Uusimmat