Mainos

Kaustisen folkfestivaali sai uudet vetäjät

Taakse ovat jääneet ne ajat, jolloin Kaustisen kansanmusiikkifestivaalin johto lensi Helsinkiin pitämään tiedotustilaisuutta aiheenaan "pääesiintyjä on vaihtunut Miriam Makebasta toiseen afrotähteen".

Konkurssin partaalla pari vuotta roikkunut festivaali saanut uuden alun. Nuori joukko kaustislaisia kansantaiteen rakastajia ottaa ohjelmiston haltuunsa.

Isot tähdet vetivät takavuosina toki usein areenan täyteen, mutta riskit olivat kovat. Kustannukset ja lipputulot eivät kohdanneet. Kesällä 2007 yleisöä tuli huikeat 120 000 ja legendaarisen folklaulaja Buffy Sainte-Marien ja Hectorin yhteiskeikka veti silloin yhden illan ennätysyleisön, liki 15 000. Mutta kun lippuhinnat ovat Kaustisella olleet aina yleisölle hyvin ystävälliset, n. 30 euroa ilta, velat kasvoivat vuodesta toiseen.

Hyvää saa halvemmallakin

Festivaalin järjestänyt Kansanmusiikkisäätiö pyrkii nyt velkasaneeraukseen ja Pro Kaustinen-yhdistys - paikallisten pelimanni- ja kansantanssijärjestöjen yhteenliittymä - kokoaa tiukalla budjetilla kotimaisiin tähtiin nojaavan ohjelmiston. Ohjelmistoon on nyt rahaa 170 000, pari vuotta sitten ohjelmabudjetti oli 280 000.

- Kyllä tuollakin rahalla saa hyvän ohjelmiston kasaan, vakuuttaa uusi ohjelmapomo, viulisti Ville Kangas.

Toki vieraita tulee maailmaltakin: nuoren polven folk-jamittelijoita muun muassa Virosta, Skotlannista ja Yhdysvalloista - mutta suurelle yleisölle tunnetuimpia ovat kotimaiset lauluntekijät: Dave Lindholm, Maija Vilkkumaa, Heikki Salo, Jussi Raittinen, Pekko Käppi, Samuli Putro, Jarkko Martikainen jne. Vanhan polven hienoista bändeistä mukana ovat muun muassa Piirpauke ja Kaseva.

- Lauluntekijäteema on nimeltään Iholla. Monet konsertit ovat täysin akustisia ja yleisö pääsee hyvin lähelle laulajia, kuvailee ohjelmatuottaja Ville Kangas.

Maine ei mennyt

Kangas vakuuttaa, että vanhat rasitteet viivästyneistä keikkapalkkioista eivät paina.

- Suomalaiset nimet luottavat meihin, kun kerromme, että meillä on taatusti budjetti kunnossa ja palkkiot maksetaan ajallaan. Ja pelimanneja on ilmoittautunut taas suuri määrä.

Kaustisella ei epäillä hetkeäkään pitäisikö festivaali säilyttää, siksi juuri Pro Kaustinen perustettiin.

- Yhdistys koottiin pelastamaan festivaali. Sitä tahtovat Kaustisella kaikki ja näköjään myös suuri osa suomalaisista, jos kannustavasta palautteesta voi jotain päätellä, toteaa uuden polven festivaalijohtaja.

Suurin osa ohjelmistobudjetista rahoitetaan valtion festivaalituella, loput Pro Kaustinen on varmistanut Kansanmusiikkisäätiöltä, jonka toiminta on nyt rauhoitettu velkasaneeraushakemuksella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.