Uutuuskirja: Kaurismäen toimittajaura jäi lyhyeksi – "töissä usein pikku kaljoissa"

Lähes 50-vuotisen uran iltapäivälehdessä tehnyt Hannes Markkula muistelee tuoreessa kirjassaan elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen lyhyttä, mutta värikästä toimittajanuraa.

Ilta-Sanomissa toimittajana työskennellyt Hannes Markkula muistelee ”outoa toimittajatoveriaan” Aki Kaurismäkeä tuoreessa kirjassaan. Presidenttien ja murhamiesten pöydissä -kirja paljastaa nuoren Kaurismäen työskennelleen Ilta-Sanomissa kesätoimittajana vuonna 1978.

Kaurismäen ura toimittajana jäi tosin lyhyeksi. Markkula kirjoittaa Kaurismäen olleen laiskanpuoleinen toimittaja, jota edes tämän arvostama kulttuuritoimittaja Matti Rinne ei saanut innostumaan laajemmin kirjoittamisesta.

”Senkin Rinne muistaa, että Kaurismäki oli työpaikalla melko usein pikku kaljassa, kuten jotkut muutkin. Se oli joillekin suoranainen toimittajien tapa. Rööki paloi Akin suupielessä yhtenään. Jatkuvasta polttamisesta tuli myöhemmin hänen tavaramerkkinsä filmeihinsä.

Akin veltto olemus liikkui toimitustiloissa kuin haamu. Mutta nokkela ja älykäs hän oli, mikä huomattiin etenkin spontaaneissa ryhmäkeskusteluissa kahvilla, kaljalla tai missä tahansa, missä ajankohtaisia asioita käsiteltiin.”

Markkula kertoo, että erään kerran Kaurismäen myöhästelyä ei katsottu läpi sormien, sillä Aki oli monen silminnäkijän mukaan selvästi päissään.

Hänet passitettiin kotiin selviämään ja ohjeistettiin, ettei kyseenlaisessa kunnossa kannattanut enää näyttäytyä.

– Anna edes taksiseteli, niin pääsen tässä menemään, Kaurismäki virkkoi uutispäällikölle.

Kaurismäen työt iltapäivälehdessä päättyivät pian, mutta hän jatkoi satunnaisten juttujen kirjoittamista freelancer-toimittajana.

”Hänen työsuhteensa vaikuttaa epäselvältä, mutta kaikki osapuolet vakuuttavat, ettei Aki Kaurismäki saanut lehdestämme koskaan potkuja”.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja