Mainos

Kaupunkivilloja Kauklahden messualueelle

Yksi Espoon asuntomessujen mielenkiintoisista kohteista on Saton rakentama, useammasta puurakenteisesta pari- ja rivitalosta muodostuva "Kaupunkivillat". Talot valmistetaan tilaelementteinä eli moduuleina kuivissa ja turvallisissa tehdasolosuhteissa. Niihin asennetaan tehtaalla valmiiksi niin kiintokalusteet kuin märkätilatkin. Lattiapinnoitteet jalkalistoineen, maalaukset ja jopa tapetoinnit ovat moduuleissa valmiina.

Sato-Rakennuttajat Oy:n toimitusjohtaja Pekka Komulainen perustelee ratkaisua muualta saaduilla hyvillä kokemuksilla: "Tilaelementtitekniikkaan perustuvia ratkaisuja on maailmalla tehty jo pitkään. Halusimme kokeilla, kuinka ne soveltuvat Suomen olosuhteisiin."

Valmiit moduulit suojataan tehtaan pakkaamossa muovilla kuljetusta varten. Ne kuljetetaan rekoilla työmaalle, jossa ne nostetaan valmiiden perustusten päälle. Sääsuojauksen rakennukset saavuttavat hyvin nopeasti. Paikan päällä jäävät tehtäväksi lähinnä sähkö- ja putkityöt sekä elementtien saumojen viimeistely.

Kaupunkivillat on suunnitellut arkkitehti Marja-Riitta Norri (SAFA) huomauttaa, että talojen esittelyluonne messuilla vaikutti huomattavasti suunnitteluun: "Se pitää koko ajan ottaa kaikessa huomioon. Haasteellisena ja mielenkiintoisena lähtökohtana oli kuitenkin ennen kaikkea itse rakennuspaikka, joka on etelän ja kaakon välinen, aika voimakkaasti viettävä rinne."

Rakennusoikeuden määritteli kaavaratkaisu - tämähän on hyvin tiivistä pientalorakentamista. Rakennusalan rajat oli tietenkin määritelty, samoin kuin autopaikat ja muut tavanomaisesti kaavassa normaalisti määritellyt yksityiskohdat.

"Erityisasioita olivat puujulkisivut ja tietyssä määrin kattomuoto. Puutalorakentamisessahan on erityisesti huomioitava myös paloturvallisuus."

Toteutustekniikka määritteli myös sisäpintoja ja pintaverhouksia. Lattiat ovat parkettia, keittiössä on puutasoja ja sisäkatot ovat Finnforestin - eli moduulien tuottajan - omia tuotteita: alakerrassa raitalevyä, yläkerrassa toisen tyyppinen levykatto.

Miksi sitten kerrostalorakentajaksi voimakkaasti profiloitunut Sato on lähtenyt näinkin voimakkaasti mukaan pientalotuotantoon?

"Pyrimme vastaamaan asukkaiden toiveisiin", Komulainen toteaa. "Onhan etenkin täällä pääkaupunkiseudulla suuri kiinnostus pientalomuotoiseen asumiseen. Nyt täällä asuntomessuilla tarjoutui mielenkiintoinen tilaisuus toteuttaa kaupunkimaista pientaloasumista. Kohderyhmäksi olemme ajatelleet asiakkaita, jotka ovat kiinnostuneita modernista pientaloasumisesta mutta haluavat yhtiömuotoisen asumisen helppoutta ja vaivattomuutta."

Onko asiakkaalla mahdollisuus vaikuttaa tulevan pientaloasuntonsa ilmeeseen tällaisessa tapauksessa, jossa talot tehdään näinkin pitkälle valmiiksi jo tehtaalla?

Komulaisen mukaan se on aivan kuten muussakin rakentamisessa: "Tietenkin hänellä on mahdollisuus teettää sitä suurempia muutostöitä, mitä aikaisemmassa vaiheessa tekee ostopäätöksen. Mitä pidemmällä kohteen toteuttaminen on, sitä enemmän toiveiden täyttäminen vaatii lisätöitä", Komulainen painottaa.

"Yleispätevyys ja yksilölliset tarpeet on pyritty ottamaan suunnittelussa huomioon sillä tavalla, että peruspohjaratkaisusta on haluttu tehdä kaikkien kannalta toimiva. On kuitenkin tarjottu mahdollisuuksia myös lisähuoneiden rakentamiseen. Niistä on valittavana valmiiksi piirretyt mallit", Norri selvittää lähtökohtia.

Norri on suunnitellut hiljattain asuntoja myös aivan toisenlaiseen ympäristöön - Helsingin kaikkein keskeisimpään ydinkeskustaan eli Kamppiin. Mikä on suunnittelijalle suurin ero tämän messukohteen ja Kampin välillä?

Norri miettii hetkisen: "Kampissa on monia erilaisia toiminnallisia osia. Ne kaikki lomittuvat keskenään, jolloin on otettava hyvin tarkasti huomioon viereiset toiminnot. Suunnittelijoita oli paljon ja heidän oli toimittava tiiviissä yhteistyössä keskenään. Kauklahdessa taas on kysymys yhdestä itsenäisemmästä kohteesta, jossa suunnittelija toimii tavallaan yksinään sen kyseisen tontin puitteissa."

Lisätietoja: www.sato.fi

(JKA 7.4.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.