Mainos

Kaupunkikeskustoiden elinvoimasta selvitys – voittaja pesi suuret kaupungit

Kaupunkikeskustojen elinvoimaisuudesta on saatu ensimmäiset vertailutiedot.

Elinvoiman peruslukuja mitattiin kahdeksasta kaupungista, joista voittajaksi selviytyi Hyvinkää. Kakkoseksi tuli Tampere ja kolmanneksi Kokkola. Viimeiseksi sijoittui Kouvola.

Luvut saatiin laskemalla lauantaina auki olevien yritysten määrä vähennettynä tyhjillä liikehuoneistoilla ja suhteutettuna asukasmäärään.

– Kaupungeissa voidaan myös verrata lauantailiikkeitä suhteessa vain arkisin auki oleviin yrityksiin ja tyhjiin tiloihin. Mitä enemmän lauantaisin auki olevia liikkeitä on suhteessa muihin, sitä elinvoimaisempi keskusta on, valottaa kaupunkitutkija Martti Wilhelms.

Hän teki elävinvoimatutkimuksen Elävät Kaupunkikeskustat ry:lle, jonka tavoitteena on saada vuoteen 2017 mennessä elävyysluvut 50 kaupungille.

Wilhelmsin mukaan hyvin pärjäsivät kaupungit, joissa uudet kauppakeskukset on sijoitettu ydinkeskustaan. Tämä pätee Hyvinkääseen, jonne nousi pari vuotta sitten iso Villa-kauppakeskus.

– Se on muuttanut keskustan. Vaikka meillä ei ole kävelykatua, keskustasta löytyy aukioiden sarja, jonka varrelle kauppakeskus tuli. Se on jo vuosikausia ollut kaupunkilaisten olohuone, joka sai vielä kaupallisen reunan, analysoi kaavoituspäällikkö Anne Jarva.

Wilhelms kannustaa kaupunkeja seuraamaan keskustojensa elinvoimaa. Hälytysmerkki on, jos lauantaikaupat vähentyvät ja tyhjät liiketilat lisääntyvät.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.