Kauppasodan uhka sai lisää kierroksia – Trump lätkäisi Kiinalle 50 miljardin lisätullit

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on päättänyt uusista kiinalaisiin tuotteisiin kohdistuvista tulleista. Kahdessa vaiheessa voimaan tulevat uudet tullit koskettavat noin 1100 kiinalaista tuotetta.

Uusien tullien rahallinen vaikutus on noin 50 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Tullien syyksi Yhdysvallat kertoo kiinalaisten harjoittaman amerikkalaisen teknologian ja liikesalaisuuksien varastamisen.

Tullit kohdistuvat muun muassa kiinalaiseen ilmailuteollisuuteen, automatiikkaan, perusteollisuuteen ja autoihin. Trump toisti jälleen kantansa, jonka mukaan Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppa on ollut pitkään epäreilua eikä tilanne ole enää kestävissä kantimissa.

Kiina iski heti takaisin

Kiina ilmoitti pian tullien julkistamisen jälkeen vastatoimista. Kiina aikoo asettaa Yhdysvaltalaisille tuotteille uusia tulleja, joiden arvo vastaisi amerikkalaisten tänään ilmoittamien lisätullien arvoa.

Kiinan kauppaministeriö ilmoitti, ettei maa halua kauppasotaa, mutta sillä ei ole tilanteessa muita vaihtoehtoja. Kiinalaiset totesivat myös, että Yhdysvaltojen käytös vahingoittaa molempia osapuolia.

Yhdysvaltain hallinto alkaa kerätä uusia tulleja heinäkuun kuudennesta päivästä alkaen. Presidentin viimeisin päätös kiristää entisestään USA:n ja Kiinan kiristyneitä välejä ja kasvattaa kauppasodan uhkaa. Kiina ja Yhdysvallat ovat kaksi maailman suurinta taloutta.

Yhdysvaltojen teräs- ja alumiinitullit tuomittiin tuhoisiksi 0:02

Lue myös:

    Uusimmat