Mainos

Kauppapäivä kääntyi verilöylyksi Nairobissa

Vilkas ostospäivä sai verisen lopun Keniassa, kun joukko aseistautuneita miehiä tunkeutui suosittuun ostoskeskukseen pääkaupungissa Nairobissa. Silminnäkijöiden mukaan joukko ampui säälittä henkilökuntaa ja asiakkaita.

Kenian presidentin Uhuru Kenyattan mukaan Nairobissa ostoskeskukseen tehdyssä iskussa on kuollut ainakin 39 ihmistä ja 150 on haavoittunut. Kuolleiden ja haavoittuneiden joukossa oli myös lapsia.

Silminnäkijät kertoivat ostoskeskuksessa puhjenneesta paniikista, kun hyökkäys alkoi.

- Kuulin yhtäkkiä laukauksia ja näin kaikkien juoksevan ympärillä, joten menimme pitkällemme. Näin kaksi vertavuotavaa ihmistä makaamassa maassa. Heihin oli luultavasti osunut luoteja, kertoi ostoksilla ollut Kenneth Kerich.

Kauppakeskuksesta ulos päässeet asiakkaat ovat kertoneet, että hyökkääjät puhuivat vierasta kieltä.

Eräs silminnäkijä sanoi yhden asemiehistä ilmoittaneen, että heidän kohteenaan ovat muut kuin muslimit.

Keskeisellä paikalla sijaitseva Westgaten ostoskeskus on erityisesti vauraiden paikallisten asukkaiden ja Nairobissa asuvien ulkomaalaisten suosiossa.

- Keskus on ollut hyvin suosittu ja erityisesti lauantaisin vilkas kohtaamispaikka, kuvasi Suomen Nairobin-suurlähettiläs Sofie From-Emmesberger.

Suurlähetystön tiedossa ei illansuussa ollut, että hyökkäyksen vaatimien kuolonuhrien tai haavoittuneiden joukossa olisi ollut suomalaisia. Lähetystö ei kuitenkaan ollut tavoittanut kaikkia Nairobissa asuvia suomalaisia vaan yhteydenottoja jatkettiin.

Nairobissa on tiettävästi noin sata suomalaista perhettä.

Al-Shabaab oli uhannut iskulla

Somaliassa toimiva islamistinen al-Shabaab sanoo olevansa ostoskeskushyökkäyksen takana. Järjestö on ilmoittanut asiasta al-Jazeera-uutiskanavalle sekä Twitterissä.

Twitter-viestin mukaan kyse on kostosta, koska Kenia on lähettänyt joukkojaan Somaliaan.

Kenian joukkoja siirtyi Somaliaan kaksi vuotta sitten taistelemaan al-Shabaabia vastaan, ja kenialaisia on edelleen Somaliassa osana Afrikan Unionin joukkoja. Ne tukevat Somalian nykyistä hallintoa, joka on takanaan myös kansainvälinen tuki.

Poliisin mukaan hyökkääjiä oli kymmenkunta. Yksi epäilty saatiin tulitaistelun jälkeen haavoittuneena kiinni. Joukko hyökkääjiä oli edelleen vapaana tunteja iskun alkamisen jälkeen, joskin viranomaiset sanoivat armeijan saartaneen heidät.

Suurlähettiläs Sofie From-Emmesberger kertoo, että Nairobin turvallisuustilanne on huonontunut viime kuukausina arkirikollisuuden - esimerkiksi varkauksien ja ryöstöjen - lisäännyttyä.

Hänen mukaansa Kenian viranomaisilta ja joiltakin läntisiltä lähetystöiltä on tullut varoituksia myös mahdollisesta suuremmasta iskusta, joka kohdistuisi länsimaalaisten suosimiin paikkoihin.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.