Kauppalehti: Teslan osake romahtanut muutamassa viikossa lähes 50 prosenttia – analyytikko pitää tilannetta pelottavana

Mikä Teslassa viehättää sijoittajia? Asiantuntija kertoo, miltä yhtiön tulevaisuus näyttää 20:38
Katso myös MTV Uutisten haastattelu viime kuun lopulta: Mikä Teslassa viehättää sijoittajia? Asiantuntija kertoo, miltä yhtiön tulevaisuus näyttää

Alkuvuonna merkittävän romahduksen kokeneen yhdysvaltalaisen Teslan osake on monen suomalaisenkin sijoittajan suosikkikohde. Analyytikko Tero Kuittinen arvioi Kauppalehdessä, että osakkeen arvon romahtamiseen on vaikuttanut muun muassa Elon Muskin kielenkäyttö.

Sähköautoyhtiö Teslan osakekurssi on laskenut alkuvuoden aikana Wall Streetillä 47,6 prosenttia noin 628 dollariin. Pelkästään eilen tiistaina laskua tuli 6,9 prosenttia.

Markkina-arvosta on sulanut samalla 575 miljardia dollaria. 

Taustalla muun muassa Snapchatin vaikeudet

Yksi taustasyy Teslan osakkeen laskulle on sosiaalisen median palvelun Snapchatin osakkeen arvon kova pudotus maanantain tulosvaroituksen jälkeen. Afalon Investment Managementin analyytikko Tero Kuittinen uskoo tilanteen johtuvan myös siitä, että ihmiset pelkäävät kulutuskäyttäytymisen nopeaa muuttumista.

– Pelottavaa on se, että Tesla on ollut monen rahaston iso suosikki. Moni yksityishenkilö on ostanut sitä velalla, Kuittinen sanoo.

Tesla on laskussa siitä huolimatta, että sen Shanghain tehdas on onnistunut palauttamaan tuotantoa normaalin tasolle. Tehdas oli suljettuna muutaman viikon ajan viime kuun alussa, eikä se ole sen jälkeen toiminut täydellä tuotannolla.

Muskin möläytykset eivät vakuuta liberaaleja ostajia

Kuittisen mukaan myös Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin lausunnot ovat vaikuttaneet tilanteeseen. 

–Kaiken muun päälle vielä se, että kyseenalaistetaan Muskin arvostelukykyä. Hänen sanomansa julkiset kommentit esimerkiksi Twitterin johdosta ovat järkyttäneet monia ihmisiä, Kuittinen sanoo.

Musk on lausunut kohtalokkaita kommentteja myös esimerkiksi demokraateista ja lausunut kärjistettyjä poliittisia kommentteja.

–Ongelma on, että suurin osa Teslan ostajista on liberaaleja, eli amerikkalaisessa mittakaavassa vasemmistolaisia. Harvoin näkee tilanteen, jossa yritysjohtaja hyökkää omaa ostajakuntaansa vastaan, Kuittinen sanoo Kauppalehdessä.

Viime viikolla Musk nousi otsikoihin, sillä häntä syytetään seksuaalisesta häirinnästä.

Lue myös:

    Uusimmat