Kaupoissa nyt nähtävät lakot voivat olla vasta alkua – ensi viikolla uhkaa Suomen seisauttava suma

Herttoniemen Prismassa lakko lyhensi aukioloa kuudella tunnilla ja tyhjensi palvelutiskin – asiakkailta vankka tuki lakkoilijoille 1:58
Herttoniemen Prismassa lakko lyhensi aukioloa kuudella tunnilla ja tyhjensi palvelutiskin – asiakkailta vankka tuki lakkoilijoille.

Työmarkkinoilla on päällä useita lakkouhkia, joita ei olla toistaiseksi tällä viikolla kyetty sopimaan. Jos sopuja ei synny, kaupan alalla alkavat ensi viikolla laajemmat lakot ja AKT voi seisauttaa tavaraliikenteen.

Valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla on ollut tällä viikolla ruuhkaista, kun useat palkansaajien ja työnantajien liitot ovat yrittäneet sovittelussa saada työehtosopimuksia aikaan.

Sovintoratkaisuja ei ole vielä syntynyt paljon, vaikka viime viikonloppuna varmistui työmarkkinakierroksen päänavaus eli Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien sopu kahdeksi vuodeksi.

”Teknon” sopimus tuo tänä vuonna 3,5 prosentin yleiskorotuksen ja 400 euron kertaerän. Ensi vuonna palkat nousevat alalla 2 prosentin yleiskorotuksella ja 0,5 prosentin työnantajan jakamalla erällä.

Toistaiseksi päänavaus ei ole aiheuttanut kovin paljon uusia sopimuksia ja monet neuvottelut vaikuttavat olevan solmussa.

Kaupan alalla alkoi torstaina erityisesti suuria S-ryhmän ja Keskon marketteja koskeva lakko ja ensi viikolla voivat alkaa seuraavat lakot.

Maanantaina 13. helmikuuta voi alkaa PAM:n kolmen vuorokauden lakko, joka koskee erityisesti varastoja. Lakko koskisi  4 000 työntekijää.

Torstaina 16. helmikuuta alkaisi kahden vuorokauden lakko, joka koskee kaikkia K-Citymarketteja, Prismoja, Lidlin ja Veljekset Keskinen Oy:n myymälöitä sekä 42 Tokmannin myymälää sekä Kesko Logistiikan terminaaleja Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa.

Lakot eivät toteudu, jos sopu syntyy ennen niiden alkupäiviä. Kaupan alan sovittelu jatkuu perjantaina iltapäivällä.

AKT voi seisauttaa liikenteen

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ryhtyy laajoihin lakkoihin keskiviikkona 15. helmikuuta, jos sopua ei sen neuvotteluissa synny.

Lakot koskisivat ahtaus-, kuorma-auto-, terminaalitoiminta- sekä säiliöauto- ja öljytuotealoja. Ahtausalan lakko olisi voimassa toistaiseksi, muut päättyisivät 21.-22. helmikuuta.

AKT:n lakot seisauttaisivat tavaraliikenteen Suomen sisällä sekä satamissa, mikä aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita ja vaikeuksia monelle yritykselle.

Autoliikenteen osalta sovittelu jatkuu maanantaina 13. helmikuuta ja ahtausalan sovittelu on käynnissä tänään torstaina ja huomenna perjantaina.

Toistaiseksi sovittelussa ei ilmeisesti ole otettu suuria edistysakselia

– Edistymistä sovittelussa on tapahtunut sen suhteen, että alamme olla työnantajien kanssa samaa mieltä siitä, mistä olemme eri mieltä, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko kuvaili tilannetta Twitterissä keskiviikkona.

Torstaina viesti oli samanlainen.

Vain vähän ratkaisuja tällä viikolla

Toistaiseksi sovittelun kautta on saatu ratkaisuja syntymään pääosin ennen lakkojen alkamista, mutta tällä viikolla vaikeuksia on kasautunut sovittelijoiden pöydille.

Kaupan ensimmäinen lakko alkoi ja YTN hylkäsi sovintoehdotuksen teknologiateollisuuden ylempiä toimihenkilöitä koskevassa työriidassa.

Palkankorotusten taso on ratkaisevassa asemassa monessa kiistassa.

Jotakin saatiin tällä viikolla myös maaliin. Toimihenkilöliitto Erto, Ammattiliitto Pro ja Palvelualojen työnantajat Palta sinetöivät taloushallintoalan työehtosopimuksen, josta syntyi aiemmin viikolla neuvottelutulos.

Lisäksi teollisuusliitto ja työnantajia edustava Metalliteollisuudenharjoittajain Liitto – MTHL:n Työnantajat ry saavuttivat torstaina neuvottelutuloksen pelti- ja teollisuuseristysalan uudeksi työehtosopimukseksi.

Samoin Kemianteollisuus ry:n, Kumiteollisuus ry:n, Lasikeraamisen teollisuus LT ry:n, Kenkä- ja nahkateollisuus ry:n ja Ammattiliitto Pro ry:n solmimista työehtosopimuksissa on saavutettu neuvottelutulos.

Lue myös:

    Uusimmat