Mainos

Kaupan valvontakameravideosta nousi kohu - ”nyt oli sauma saada heidät kiinni”

Kauppiaan nettiin lataamasta valvontakameravideosta nousi kohu. 

MTV Uutiset kertoi eilen K-market Ratiksessa Helsingin Pasilassa lauantaina tapahtuneesta myymälävarkaudesta, jossa myyjä pippurisumutetta käyttämällä taltutti varkaan.

Kauppias Saku Kytölä julkaisi tilanteen valvontakameravideon Facebookissa.

– Tässäkin tämä porukka oli rellestänyt jo aikaisemmin. Nyt oli sauma saada heidät kiinni. Jos varkaita ei edes yritetä ottaa kiinni, tulee mielikuva, että kauppaan voi tulla, eikä siellä varkauksiin kukaan puutu, Kytölä kommentoi tapausta Huomenta Suomessa.

Kaupan liiton turvallisuusasioiden asiamies Matti Räisäsen mukaan poliisille ilmoitetaan vuosittain noin 48 000 myymälävarkautta.

– Vähintään joka toinen myymälä joutuu yhden varkauden kohteeksi vuodessa, Räisänen arvioi.

Kaupan liiton mukaan muuntorangaistuksen poistaminen lisäsi myymälävarkauksia noin 20 prosentilla.

– Hyvin paljon pienemmistä tapauksista kirjoitetaan sakkoja, eikä niistä tällä hetkellä ole seurannut käytännössä mitään. Myös sitä tapahtuu, että jos tapaus menee tuomioistuimeen, niin syyttäjä jättää syyttämättä. Se antoi signaalin, että näistä varkauksista selviää kohtuullisen vähällä, Räisänen sanoo.

Kytölän mukaan tilanne on turhauttava.

– Rangaistukset pitää saada ajantasalle. Nyt kauppojen rikoshävikki on 500 miljoonaa euroa vuodessa. Rangaistukset sellaisiksi, että niistä seuraa vankeutta. Meilläkin on ollut usein tilanteita, että poliisin kirjoittama sakko revitään siinä meidän silmien edessä. Veronmaksajina maksetaan sitten heidän rellestelynsä tuolla, Kytölä sanoo.

Eduskunta hyväksyi maaliskuussa lain, jossa sakon muuntorangaistus palautetaan. Se ei ole tullut vielä voimaan. Sen perusteella sakko voidaan muuttaa vankeudeksi.

Myymälävarkaan taltuttanut myyjä on Kytölän mukaan kesälomalla

– Hän voi oikein hyvin ja on ylpeä toiminnastaan. Hän toimi niin kuin hänet on koulutettu.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.