Video näpistyksistä: K-Kauppias kyllästyi varkaisiin – työntekijät harjoittelevat salilla kiinniottoja

K-Kauppias kyllästyi varkaisiin – työntekijät harjoittelevat salilla kiinniottoja 9:37

– Poliisilaitos on lähellä. Kun kiinniotettuja potkitaan sieltä pihalle, me olemme valitettavan oivalla paikalla. Aamupalaa ja -aamukaljaa tullaan varastamaan, sanoo Helsingin Länsi-Pasilan Ratiksen K-kauppias Saku Kytölä.

Myymälävarkaille kelpaavat oluen lisäksi erityisesti liha, juusto ja nuoremmille karkit. Ratiksessa on myymälävarkaille nollatoleranssi.

– Meillä henkilökunta on koulutettu kiinniottamaan ja he ovat sitä tehneet aiemminkin.

– Meillä on sali tuossa alhaalla, jossa treenaamme kiinniottoja. Olemme saaneet asianmukaista koulutusta siitä miten henkilöitä hallitaan ja miten kohdataan fyysisiä väkivaltatilanteita.

Aihe oli esillä eilen MTV3-kanavan Rikospaikka-ohjelmassa.

Suuri hävikki

Myymälävarkaudet eivät ole pieni ongelma. Suomessa kaupan hävikki kokonaisuudessaan on arvion mukaan noin 500 miljoonaa euroa vuodessa.

Arvioiden mukaan tästä noin puolet aiheutuu myymälävarkaista, 35 prosenttia henkilöstön varkauksista ja loput ovat vahingoittuneita tuotteita tai hallinnollisia virheitä.

Ratiksessa esimerkiksi sisäfilettä saa enää vain tilaamalla etukäteen. Kaupassa sitä ei ole varkaiden takia tarjolla.

18 valvontakameraa

K-kauppa Ratis ei ole mikään iso marketti, mutta valvontakameroita siellä on kahdeksantoista.

Kiinniotot muuttuvat toisinaan väkivaltaisiksi. K-kauppias Kytölä kertoo valvontakameranauhoista Rikospaikan videolla.

Näpistyksestä seuraa sakko. Vuoteen 2007 saakka näpistyssakot voitiin muuntaa vankeudeksi, mutta tämän eduskunta kumosi, koska köyhyyden ei pitäisi viedä vankilaan.

Myymälävarkauksien määrä nousi ja vuonna 2015 eduskunta päätti vanhaan käytäntöön palaamisesta.

Muutos ei tullut koskaan voimaan, sillä hallituksen mielestä sakkovangit olisivat tulleet liian kalliiksi. Poliisin antamia sakkoja ei siis voida edelleenkään muuntaa vankeudeksi.

– Tämä on ihan käsittämätöntä. Mitä päättäjät ajattelevat tehdessään tällaisia päätöksiä?

– Heillä on ollut aikaa miettiä näitä päätöksiä. Jollain tavalla ymmärrän sen jos jääkiekossa tuomari tekee virheen, mutta en ymmärrä tällaista toimintaa. Eri arvoistetaan tekijän mukaan se kuka saa rangaistuksen ja kuka ei saa rangaistusta, Kytölä sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat