Kaupan Espoossa ryöstäneen omatunto alkoi soimata seuraavana päivänä – soitti poliisille ja selvitti rikoksensa omatoimisesti

5:02
Helsingissä ollaan oltu huolissaan alaikäisten tekemien ryöstöjen lisääntymisestä. Poliisi kertoo mistä ilmiössä on kyse.

Mies oli ryöstänyt espoolaisen K-marketin tammikuun alussa. Mies oli kävellyt liikkeeseen hupparin huppu päässä ja huivi kasvoillaan iltapäivällä ja käskenyt puukolla uhaten myyjän tyhjentämään kassan.

Kassalla työskennellyt nuori nainen kuvaili miehen puhetapaa ”lähinnä tomeraksi”, ei aggressiiviseksi. 

Saatuaan runsaan 800 euron arvosta seteleitä mies poistui rauhallisesti myymälästä rahojen kanssa. Teon jälkeen hän heitti käytetyn teräaseen ja vaatteet pois ja lähti kauppakeskus Isoon Omenaan ostamaan takin, juomaan alkoholia ja pelaamaan rahapelejä kasinolle.

Kuvaili ryöstöä avunhuudoksi päihdeongelmaan

Seuraavana päivänä miestä oli jo alkanut kaduttaa ja soitti teostaan hätäkeskukseen kolme kertaa tunnustaakseen tekonsa. Hän myös osoitti poliiseille paikat, joihin oli rikoksen tekovälineet jättänyt. Poliiseilla ei tässä vaiheessa ollut syytä epäillä häntä rikoksen tekijäksi.

Mies kertoi oikeudessa katuvansa tekoaan ja kuvaili tekoa avunhuudoksi ja yritykseksi katkaista päihdekierteensä. Mies kertoi yrittäneensä hakeutua katkolle muutama päivä ennen tapahtunutta, mutta jäätyään ilman apua päätyi kertomansa mukaan tekemään rikoksen. Oikeudessä hän pyysi anteeksi myös ryöstön uhriksi joutuneilta.

Kassalle huomattavat korvaukset

Tuomio lyheni miehen oman aktiivisuuden ansiosta viidellä kuukaudella, ja hänet tuomittiin 1 vuoden 3 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi mies määrättiin yhdyskuntapalveluun. Oikeus otti esille, että mies voisi hyötyä, mikäli yhdyskuntapalvelun toimeenpanoon liitettäisiin päihdehuollon tukitoimia.

Vuonna 1992 syntynyt mies määrättiin lisäksi korvaamaan kassalla työskennelleelle naiselle 1300 euroa kärsimyskorvauksia. Nainen oli saanut teon jälkeen ahdistusoireita, ja tapahtumalla oli jossain määrin vaikutusta siihen, että hän lopetti työnsä kaupalla seuraavan kuun alussa. Kaupan omistajalle hänet määrättiin korvaamaan anastetut 840 euroa ja 200 euroa asian selvittelykuluja.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja