Mainos

Kaupan aukiolot vapautumassa – pyhäinpäivän poikkeuslupia sai esimerkiksi messujen takia

Suurin osa kaupoista pitää ovensa huomenna pyhäinpäivänä kiinni. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua pian, sillä kauppojen aukiolo voi vapautua jo ensi vuoden alkupuolella. Hallituksen esitys liikeaikalain kumoamisesta on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Poikkeusluvat kaupoille myöntää Lapin aluehallintovirasto, joka on tänä vuonna myöntänyt pyhäinpäivälle poikkeuslupia muun muassa erilaisten messujen takia. Pyhäinpäivälle poikkeuslupia haetaan huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi loppiaiselle, Lapin aluehallintoviraston ylitarkastaja Juha Lämsä kertoo.

Tänä vuonna esimerkiksi Lahti sai poikkeusluvan kaupungissa järjestettävien messujen ja urheilukilpailujen perusteella. Sen sijaan muut Päijät- ja Kanta-Hämeen kunnat jäivät nuolemaan näppejään.

– Lupaan pitää olla tällainen ulkopuolinen tekijä niin kun täällä Rovaniemellä viikonloppuna järjestettävät kelkkamessut, jonne tulee kymmeniätuhansia ihmisiä. Kyllähän ne luvat tietenkin ovat vähän tulkinnanvaraisia, että missä se raja menee, Lämsä sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriössä ei päätöksiin puututa.

– Kriteerit ovat aika yleiset ja niiden pitää soveltua hyvinkin erilaisiin tilanteisiin, joten kyllähän siinä tulee aina soveltamista. Lapin aluehallintovirasto ei ole siinä kauhean kadehdittavan tilanteen edessä, kun joutuvat niitä ratkaisuja tekemään, ministeriön kaupallinen neuvos Tomi Lounema sanoo.

Lapin aluehallintovirasto valikoitui aikanaan päätösten tekijäksi, kun poikkeuslupapäätökset haluttiin keskittää yhteen virastoon. Lapin rajakuntien kaupoilla on pitkäaikaiset poikkeusluvat, joten Lapissa aihepiiristä on paljon kokemusta.

Pian koko asiaa ei välttämättä tarvitse edes miettiä, sillä hallituksen esitys liikeaikalain kumoamisesta on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Jos esitys menee läpi, kaupat ja myös parturit voivat päättää aukioloistaan vapaasti mahdollisesti jo ensi vuoden alkupuolella.

Työ- ja elinkeinoministeriössä ei uskota, että lain kumoaminen välttämättä muuttaa tilannetta oleellisesti.

– Tietysti liiketaloudelliset perusteet ratkaisee, enkä usko että siitä mitään suurta muutosta aiheutuu. Ehkä joidenkin pyhäpäivien osalta tulee lisää aukioloa ja ehkä se aukiolo enemmän joustaa alku- ja loppupäästä. Myös mökkipaikkakuntien osalta voi tulla enemmän aukioloa mökkikauden aikana, mutta ei se pakota ihmisiä käymään kaupassa keskellä yötä, Lounema sanoo.

Myöskään Lapissa ei pahastuttaisi, vaikka poikkeuslupia ei enää tarvitsisi käsitellä.

– Ei siinä tarvita mitään poikkeuslupakäytäntöä. Jos kauppa on auki niin on auki ja jos joskus on kiinni niin on sitten, että sillä siisti, Lämsä pohtii.

Pitkäaikaisia poikkeuslupia on Lapin rajakuntien lisäksi esimerkiksi itärajan kunnissa. Myös Helsingissä esimerkiksi Kauppakeskus Kampin ruokakaupoilla sekä Asematunnelin ja Postitalon ruokakaupoilla on vapaammat aukiolot.

Pienemmät myymälät, kioskit ja kukkakaupat voivat olla jo nykyisin vapaasti auki myös pyhäpäivinä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.