Kaunista kukkaa haistellut nainen sai unihalvauksen – jälkikäteen selvisi, että pahemminkin olisi voinut käydä

Kuuma kesä – miten saada kasvit kukoistamaan? 6:16
Videolla kerrotaan, miten saat puutarhan kukoistamaan kuumilla keleillä.

Pasuunakukat sisältävät myrkyllisiä aineita, ja niiden nuuhkiminen voi aiheuttaa aistiharhoja – syöminen jopa kuoleman.

Kuten tuttu lastenlaulu kertoo, maailmassa on monta ihmeellistä ja hämmästyttävää asiaa. Someaikakaudella värssyyn voisi lisätä, ettei niitä pidä mennä koskemaan.

Olemme kertoneet aiemmin esimerkiksi vaarallisella portugalinsotalaivalla leikkineestä miehestä sekä naisesta, joka piti käsissään tietämättään yhtä merten tappavimmista eläimistä. Molemmissa tapauksissa teot tallennettiin videolle ja jaettiin TikTok-sovelluksessa.

Nyt hölmöläisten kerhoon liittyy kanadalainen laulaja-lauluntekijä Raffaella Weyman. Hän jakoi sometileillään videoita, joilla nuuhkii ystävänsä kanssa suurta keltaista kukkaa. Vasta jälkikäteen ilmenneet pelottavat oireet paljastivat naisille, että kasvi oli myrkyllinen.

Tapauksesta kertoo IFL Science.

Pasuuna aiheutti unihalvauksen

Raffaella kertoo nuuhkineensa ystävänsä kanssa keltaista trumpettimaista kukkaa, koska se tuoksui niin ihanalta. He kuvasivat tuoksutteluaan somekanaviin.

Kuvaussession jälkeen naisten olo muuttui oudoksi ja heidän piti lähteä kotiin. Seuraavana yönä painajaisia nähnyt Raffaella sai ensimmäisen unihalvauksensa. Unihalvauksessa ihminen on unen ja valveen rajamailla eikä kykene liikkumaan painajaismaisista tunteista ja näyistä huolimatta.

Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Tuskaista yötä seuranneena päivänä Raffaella ystävineen sai tietää, että he olivat nuuhkineet myrkyllistä pasuuna-suvun kasvia.

Pasuunoiden sisältämille myrkyllisille aineille altistuminen aiheuttaa silmäterien laajenemista, kasvojen punoitusta, suun kuivumista, kuumetta, suoliäänten hiljentymistä, sydämentykytystä sekä verenpaineen alenemista, kertoo Duodecim-lehti.

Vakavan myrkytyksen mahdollisia oireita ovat levottomuus, sekavuus, hallusinaatiot, kouristukset ja tajuttomuus. Mikäli naiset olisivat päättäneet maistaa kasvia, olisi seurauksena voinut olla kuolema.

Myrkylliset kasvit luonnossa ja puutarhassa

Ymmärrettävästi pelästynyt Raffaella kertoo oppineensa läksynsä kerralla. Hän kehottaakin ihmisiä imemään itseensä musiikkia, ei satunnaisia kaduilta löytyviä kukkia.

Suomessa luonnossa erossa kannattaa pysyä myrkkykeisoista, myrkkykatkoista, kieloista, jättiputkista sekä näsiöistä. Suolaheinä ja käenkaali eli ketunleipä kelpaavat syötäväksi, mutta niitä ei suositella nautittavaksi suurissa määrin sisältämänsä oksaalihapon vuoksi.

Puutarhakasveista myrkyllisiä ovat esimerkiksi ukonhatut, sormustinkukat, huollonruohot ja pasuunat, risiinit, kultasadepensaat sekä tuhkapensaat.

Tapatko aina huonekasvisi? Videolla kerrotaan, miten saat ne pysymään elossa.

Ota nämä asiat huomioon huonekasvien hoidossa ja onnistut! 1:56

Lue myös:

    Uusimmat