Mainos

Kaunis mieli - paras elokuva

Elokuva Kaunis mieli on palkittu Oscar-gaalassa parhaana elokuvana. Paras naisnäyttelijä on Halle Berry, miespääosan palkinnon vei Denzel Washington.

Ensimmäistä kertaa Oscar-palkintojen 74-vuotisessa historiassa musta näyttelijä sai sekä mies- että naispääosan palkinnon. Ennen Halle Berryä, 33, ei musta näyttelijä ole pokannut naispääosapystiä koskaan. Miehistäkin himoitun patsaan on ennen Denzel Washingtonia saanut vain Sidney Poitier, joka palkittiin vuonna 1963 elokuvasta Lilies of the Field. Legendaarinen Poitier, 74, laakeroitiin nyt kunnia-Oscarilla erinomaisesta työskentelystään valkokankaalla. Hän oli ensimmäisiä afroamerikkalaisia näyttelijöitä, joka kohosi Hollywoodin tähtikaartin huipulle.

Liikuttunut Halle Berry omisti palkintonsa kaikille afroamerikkalaisille naisille, jotka ennen häntä ovat kamppailleet tiestään Hollywoodiin. -Tämä hetki on niin paljon suurempi kuin minä. Jokainen nimetön, kasvoton värillinen nainen saa nyt mahdollisuuden, koska ovi on tänä iltana avattu, vuolaasti kyynelehtivä näyttelijä sopersi palkintogaalassa. -Toivon tämän tarkoittavan, että he eivät näe meidän väriämme. Toivon, että tästä lähtien arvosteluperusteena on työmme, ei värimme, hän sanoi myöhemmin toimittajille. Berry voitti Oscarin rohkeasta osastaan rasistisesti latautuneessa elokuvassa Monster's Ball. Seuraavaksi valokuvamallina aiemmin työskennellyt nouseva tähti nähdään uudessa James Bond -elokuvassa Bond-tyttönä.

Denzel Washington palkittiin elokuvasta Training Day. Aiemmin näyttelijä on saanut sivuosa-Oscarin 1989 elokuvasta Glory. Washington ei halunnut juhlia Oscariaan erityisesti rotunsa takia. -Pistäkää lehteen vain, että näyttelijä voitti, hän pyysi toimittajilta. Parhaaksi elokuvaksi valittiin skitsofreenisesta matematiikkanerosta John Nashista kertova Kaunis mieli. Elokuvan ohjaaja Ron Howard sai ohjaajan patsaan ja Jennifer Connelly palkittiin naissivuosa-Oscarilla.

Miessivuosasta palkittiin Jim Broadbent elokuvasta Iris. Parhaaksi animaatioelokuvaksi valittiin Shrek ja ulkomaiseksi elokuvaksi No Man's Land. Musikaali Moulin Rouge palkittiin lavastuksen ja puvustuksen Oscareilla. Patsaat sai elokuvan ohjaajan ja tuottajan Baz Luhrmannin vaimo Catherine Martin. Taru sormusten herrasta sai kuvauksen, musiikin, maskeerauksen ja erikoistehosteiden Oscarit. Parhaasta leikkauksesta palkittiin Isku Mogadishuun.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomi 25.03.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.