Kauniaisissa äänestetään harvinaisen vilkkaasti – näin kaupunkilaiset selittävät asiaa

Koulutus lisää äänestysintoa Kauniaisissa 2:05

Sunnuntain eduskuntavaaleissa äänestettiin aktiivisimmin Vaasan vaalipiirin Luodossa ja Pedersöressä sekä Uudenmaan vaalipiirin Kauniaisissa. Kauniaislaiset selittävät asukkaidensa suurta kiinnostusta politikkaan korkealla koulutustasolla.

Espoon sisällä vajaan kymmenentuhannen asukkaan Kauniaisissa on jo vuosia ollut hyvin korkea äänestysaktiivisuus. Niin nytkin, sillä kaupungissa äänesti 84,9 prosenttia äänioikeutetuista.  Luodossa äänestysvilkkaus oli 86,1 prosenttia. Kauniaisten kanssa samaan aktiivisuuteen päästiin myös Pedersören kunnassa Vaasan vaalipiirissä. Lähellä oltiin myös Korsnäsissä, jossa prosentti oli 84,5.

Neljän vuoden takaisissa vaaleissa äänestysaktiivisuus Kauniaisissa oli käytännössä sama kuin nyt 84,7. Kuntavaaleissa kaksi vuotta sitten prosentti oli 74,8, mikä on korkea kuntavaalien yleensä matalaan aktiivisuuteen nähden.

"Kauniaisissa uskotaan siihen, että asioihin voi vaikuttaa"

Tämän vuoden eduskuntavaaleissa Kauniaisten suurin puolue oli Ruotsalainen kansanpuolue, joka sai 34,7 prosenttia äänistä. Kookomus saavutti 32 prosenttia äänistä ja kolmantena tuli Vihreät 10,6 prosentin kannatuksella. 

Kauniaislaiset poliitikot ovat tyytyväisiä kotikaupunkinsa aktiivisuuteen.

RKP:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi sanoo, että kauniaislaiset uskovat mahdollisuuksiinsa vaikuttaa vaalien kautta.

– Täällä uskotaan siihen, että voidaan vaikuttaa. Tämä on suhteellisen pieni kaupunki ja täällä voidaankin vaikuttaa. Tietysti täällä korkeakoulutettua väkeä. Se varmaan myös vaikuttaa siihen, että tunne, että voi vaikuttaa, ja tieto.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tapani Ala-Reinikka (kok.) on samaa mieltä.

– Olemme aika kompakti pieni kuuden neliökilometrin kylä, kaupunki. Sitten täällä on oppineisuus aika korkealla tasolla, suorastaan Euroopan korkeinta. Se tekee määrätyllä lailla aktiiviseksi. Ihmiset haluavat olla mukana yhteiskunnan kehittämisessä ja parantamisessa.

"Täällä on keskimääräistä enemmän sellaisia, joita kiinostaa"

Kaupungin keskustassa vaalipäivää seuranneena maanantaina liikkuneet  kauniaislaiset tuntuivat jakavan kaupunkinsa poliitikkojen käsityksen.

– Uskon, että se johtuu siitä, että täällä on koulutettuja ihmisiä, mutta en tiedä, miten se Espoosta eroaa, sanoi Jenniksi itsensä esittelevä nainen. Hän kertoi äänestäneensä vasemmistoliittoa.

Myös Elina Anttonen on kiinnttänyt huomiota kaupunkinsa asukkaiden poliittiseen aktviivisuuteen.

– En edes tiedä, että onko siihen mitään yhtä ainoaa selitystä. On tietenkin varmaan koulutus ja työ. Täällä varmaan asuu keskimääräistä enemmän sellaista, jotka kiinnostuvat, ja on tavallaan kiinnostuneita siitä äänestämisestä ja vaaleista.

Anttonen kertoi äänestäneensä eduskuntavaaleissa, mutta ei halunnut palastaa kannattamaansa puoluetta.

Lue myös:

    Uusimmat