Kauhun hetket merellä: Tongan tsunamin kouriin joutunut mies ui 27 tuntia vain puukalikka kellukkeenaan

Animaatio näyttää: Näin Tongan tulivuorenpurkauksen paineaalto pyyhkäisi Suomen ylitse 0:29
Tongan purkauksen synnyttämä paineaalto sai ilmanpainemittarit värähtelemään myös Suomessa. Katso Ursan tulipallotyöryhmän diplomi-insinööri Lauri Kankaan tekemä animaatiovideo paineaallosta, joka pyyhkäisee Suomen yli..

Tongalla purkautunut Hunga Ha'apai tulivuori aiheutti tsunamin, joka pyyhkäisi mereen myös Lisala Folaun. 57-vuotias Folau kertoi selviytymistarinansa BBC:lle.

Tyynellämerellä sijaitseva Tongan saarivaltion Hunga Ha'apai -tulivuori purkautui äärimmäisen voimakkaasti toissaviikon lauantaina. Tämän purkauksen jälkeen nähtiin useita tsunameja, jollaisen kouriin jotui myös Lisala Folau.

Atatan saarella ollut Folau ehti nähdä aallon tulevan, ja hetkessä hän oli meren armoilla.

– Ajattelin, että Jumala pelastaa minut, Folau kertoo.

– Muistan painuneeni kahdeksan kertaa veden alle. Jalkani ovat hieman heikossa kunnossa ja vesi pääsi pyörittelemään minua ja veti pinnan alle.

Sitten Folau huomasi vedessä kelluvan puunkarahkan ja onnistui takertumaan siihen.

– Kuulin poikani huhuilevan minua rannalta, mutta ajattelin että en vastaa hänelle, koska muuten hän olisi tullut uiden pelastamaan minua. Tarrauduin vain puukalikkaan ja ajelehdin.

– Mieleeni tuli ajatus, että merellä on kyse elämästä ja kuolemasta. Vasta rantaan päästyä selviää, jatkuuko elämä vai kuoleeko.

Folau ajelehti merellä 27 tuntia puunkarahka kellukkeenaan kunnes hän viimein sai taisteltua tiensä rannalle ja avun piiriin.

BBC ei tarkemmin kuvaile miehen loukkaantumisen vakavuutta, mutta ilmeisesti hän selvisi hurjasta pyörityksestä kohtalaisen ehjin nahoin, sillä BBC:n julkaisemassa kuvassa hän jo hymyilee.

Katso myös video: Vedenalaisen tulivuoren purkautuminen aiheutti tsunamiaallon Tyynellämerellä

Vedenalainen tulivuori purkautui – tsunamiaaltoja Tongalla ja Amerikan Samoalla 0:45

Lue myös:

    Uusimmat