Katso Pekka Poudan reaktio suomalaisharrastajan animaatioon Tongan paineaallosta: "Kuin pieni disko"

Tongan tulivuorenpurkauksen paineaalto pyyhkäisi jopa Suomen halki – Pekka Pouta:"En ole koskaan nähnyt vastaavaa" 2:54
Näin reagoi konkarimeteorologi nähdessään suomalaisen tähtiharrastajan tekemän animaation!

Tongan viime lauantainen tulivuorenpurkaus väräytti ilmanpainemittareita Suomessa asti. Meteorologi Pekka Pouta uskoo värähtelyn johtuvan ääniaalloista. Hänen mielestään mittausidea on luova ja sitä voitaisiin käyttää jatkossakin paineaaltojen havainnoimiseen.

Ursan tulipalloryhmän diplomi-insinööri Lauri Kankaan tekemällä animaatiovideolla on nähtävissä, että ilmanpainemittarit värähtelivät noin 15 tuntia purkauksen jälkeen jopa Suomessa.

Videolta on nähtävissä, kuinka paineaalto etenee Suomeen ensin pohjoisesta päin. Myöhemmin toinen paineaalto iskee Suomeen päinvastaisesti suunnasta etelästä pohjoiseen.

– Tämä näyttää hienolta – tällainen pieni disko, naurahtaa konkarimeteorologi Pekka Pouta animaatiota katsoessaan.

– Mutta en ole ikinä kuullut, että ilmanpainemittareita olisi käytetty tähän. Säähavainnot on maantieteellisesti kattavin ja paras havaintoverkosto. Ihan hyvää luovuutta että (ilmanpainemittareita) käytetään tällaiseenkin, Pouta jatkaa.

Hän osoittaa kartan ruudulla näkyviä hehtopascaleita, jotka vastaavat suurin piirtein millibaareja.

– Kaksi millipascalia värähtelyn voimakkuudesta vastaa suunnilleen paria tuhannesosaa ilmakehän koko paineesta.

– Sitä ei voi tuntea, Pouta hymähtää.

"Ääni voi kulkea maapallon ympäri paineaaltona"

Purkauksen aiheuttama ääni kuului Uudessa-Seelannissa asti, jonne on matkaa Tongalta yli 2000 kilometriä.

– Jos ääni kuuluu sinne, niin kyllä se voi tulla maapallon ympäri jonkinlaisena paineaaltona, koska ääni on paineaalto. Ehkä se on hyvin heikko ääni, mikä tuossa menee, Pouta sanoo ja osoittaa karttaa.

– Mitä luin voimakkuudesta niin Pinatubo on ollut edellinen tällainen, joka oli voimakkaampi. Siitä on 30 vuotta aikaa. Silloin ei taidettu tehdä tällaista temppua, Pekka sanoo ilmanpainemittareihin viitaten.

Pouta ja toimittaja Ville Kettunen toteavat leikkisästi että mittari toimii todisteena myös siitä että maapallo on pyöreä.

– Mutta tätä voisi tietysti laajentaa ja katsoa miten se paineaalto pyörii maapallon ympäri. Näyttää siltä että toinen aalto tulee pohjois-navan puolelta ja toinen aalto tulee toiselta puolelta. Tässäkin näkee sen että maapallo on pallo, Pouta nauraa.

Tällaisen animaation suomalainen diplomi-insinööri Lauri Kangas teki paineaallosta.

Animaatio näyttää: Näin Tongan tulivuorenpurkauksen paineaalto pyyhkäisi Suomen ylitse 0:29

Lue myös:

    Uusimmat