Kauan odotettu päätös: Jalkapallofanit kuolivat poliisin rikoksen takia Hillsborough'ssa 1989

0:55img
Julkaistu 26.04.2016 14:36(Päivitetty 26.04.2016 16:36)
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

96 jalkapallofania puristui kuoliaaksi Hillsborough'n stadionilla Sheffieldissä Britanniassa vuonna 1989 poliisin virheiden takia. Tapausta tutkineen valamiehistön mukaan jalkapalloseura Liverpoolin kannattajien käytös ei aiheuttanut tai vaikuttanut tapahtumiin.

Yli kaksi vuotta kestänyt tutkinta päätyi myös siihen lopputulokseen, että poliisi teki virheitä valmistautuessaan otteluun ottelupäivänä. Tämä aiheutti tai vaikutti vaarallisen tilanteen syntyyn.

Tuomion mukaan fanit eivät olleet syyllisiä tapahtumiin, vaan poliisi syyllistyi tahalliseen henkirikokseen.

Tällainen tapaus johtaa Englannissa tavallisesti poliisitutkintaan, jossa todisteiden perusteella pyritään tunnistamaan ja syyttämään tekoon syylliset.

Tragedia tapahtui Liverpoolin ja Nottingham Forestin välisessä Englannin FA cupin välieräottelussa 15.4.1989.

Hätäulosportti auki, paniikki syntyi

Vain hetki ennen ottelun alkua stadionin ulkopuolelle oli ahtautunut faneja niin paljon, että ottelun poliisitoimien komentaja päätti avata yhden hätäulospääsyportin. 

Sen seurauksena stadionille virtasi kaksi tuhatta fania. He saapuivat jo liian täynnä olleisiin Liverpoolin kannattajien katsomonosiin, minkä seurauksena 96 jalkapallofania tukehtui kuoliaaksi metallisiin verkkoaitoihin ihmismassojen paineessa.

Valamiehistön päätöksen mukaan poliisin toiminta myös aiheutti vaaratilanteen myös stadionille johtaneilla kääntöporteilla, ja poliisi teki virheitä antaessaan määräyksen hätäulosportin avaamisessa. 

Poliisi myös viivytteli julistaessaan tilanteen suuronnettomuudeksi. Päätöksen mukaan viranomaisten toiminta hätätilanteessa oli hidasta, muun muassa ambulanssit saapuivat paikalle hitaasti.

Stadionissa puutteita

Lisäksi stadionin rakenteissa ja olosuhteissa oli puutteita, ja sen turvallisuussertifioinnissa oli virhe.

Tutkintaa varten oli perustettu oma oikeusistuin Warringtonissa Liverpoolin lähellä. Päätöksen tultua julki paikalla olleet jotkut uhrien omaiset halasivat toisiaan.

Hillsborough'n poliisitoiminnasta ottelupäivänä vastuussa olleen Etelä-Yorkshiren poliisin nykyinen johtaja David Crompton pyysi anteeksi valamiehistön päätöksen jälkeen.

– Haluan pyytää varauksettomasti anteeksi uhrien perheiltä ja kaikilta, joita tragedia koskee. 

Cromponin mukaan poliisi toimi tuolloin "katastrofaalisen väärin", ja että poliisi hyväksyy kiistatta valamiehistön päätöksen.

The Sun -lehti syytti faneja

Huliganismi oli vakava ongelma 1980-luvun brittijalkapallossa, ja vain päiviä tragedian jälkeen The Sun -iltapäivälehti syytti kannessaan humalaisia Liverpool-faneja.

Tilanne oli vaikea myös silloiselle konservatiivipääministeri Margaret Thatcherille. 

Tapahtumia oli heti asetettu tutkimaan tuomari Peter Taylor. Kun Thatcher sai kuulla, että Taylorin väliaikaraportti arvostelisi ankarasti poliisin toimia, Thatcher oli huolissaan poliisiin kohdistuneista syytöksistä. Thatcherin asenne lajia ja faneja kohtaan oli jopa halveksuva. 

Vuonna 1990 Taylorin raportti julkistettiin kokonaan, ja se tosiaan sysäsi pääsyyn poliisin niskaan.

Raportti myös kehotti poistamaan kentän ja katsomoiden välissä olevat aidat ja muuttamaan stadionit vain istumapaikkoja sisältäviksi. Niin myös on tapahtunut.

Omaiset eivät antaneet periksi

Myöhemmin vuonna 1990 julkinen syyttäjäviranomainen kuitenkin totesi, etteivät todisteet riittäneet nostamaan syytteitä poliisia tai ketään muutakaan vastaan.

Hillsborough'n uhrien omaiset eivät halunneet jättää asiaa siihen. 

Vuonna 1997 silloinen sisäministeri Jack Straw määräsi todistusaineiston uudelleen arvioitavaksi, mutta seuraavan vuonna torjui uuden selvityksen.

Poliitikot puuttuvat peliin

Alkoi pitkä uhrien omaisten prosessi tapahtuman perinpohjaiseksi tutkimiseksi. Vuonna 2011 parlamentaarikot totesivat, että kaikki asiaan liittyvät dokumentit pitäisi antaa onnettomuutta tutkivan riippumattoman paneelin käsiin.

Seuraavana vuonna paneeli totesi, että poliisi oli syyllistynyt tapahtumien peittelyyn ja viattomien uhrien syyttämiseen. The Sun -lehden päätoimittajana tragedian aikaan toiminut Kelvin MacKenzie puolestaan pyysi anteeksi kohua herättänyttä kansijuttuaan.

Käynnistettiin uusia tutkimuksia, ja tänään yli kaksi vuotta istunut valamiehistö esitti näkemyksensä äänin 7-2. 

Tuoreimmat aiheesta

Valioliiga