Poliisi kielsi muistotilaisuuden Sarahin murhasta, josta epäillään poliisia: "Aiotteko raahata kaduilta naisia, koska he osoittavat mieltään kadulta raahatun naisen vuoksi?"

Naiset jakavat turvattomuuskokemuksiaan, mutta miten miehen pitäisi reagoida? 5:40
Katso video: Everadin tapauksen myötä naiset ovat jakaneet turvattomuuskokemuksiaan, mutta miten miesten pitäisi reagoida?

Britanniassa Lontoon poliisi on joutunut laajan kritiikin kohteeksi laitettuaan eilen käsirautoihin mielenosoittajia, jotka olivat kokoontuneet kunnioittamaan maata kuohuttaneen murhan uhrin muistoa.

Etelä-Lontoossa sijaitsevaan Claphamiin suunniteltu muistotilaisuus peruttiin poliisin kiellettyä tapahtuman järjestämisen koronavirusrajoitusten vuoksi. Tästä huolimatta paikalle kokoontui satoja ihmisiä. Poliisi otti yhteen joidenkin osallistujien kanssa.

Monet suunnitteilla olleet muistotilaisuudet siirtyivät verkkoon ja muistokynttilöitä sytytettiin lähinnä kotien kynnyksille.

Myös Cambridgen herttuatar Catherine vieraili iltapäivällä hetkellisesti muistopaikalla, kertoo muun muassa brittikanava Sky News.

Maaliskuun alussa kadonneen ja aiemmin tällä viikolla kuolleena löytyneen naisen murha on herättänyt pahennusta Britanniassa. Suur-Lontoon poliisissa toiminutta poliisimiestä vastaan nostettiin perjantaina syytteet naisen sieppauksesta ja murhasta.

Brittilehti Guardianin mukaan muistotilaisuuden järjestäjät ovat kuvailleet Suur-Lontoon poliisilta uupuneen kykyä tehdä rakentavaa yhteistyötä. Alkuperäisten mielenilmaussuunnitelmien takana olleelle, tuoreeltaan perustetulle Reclaim These Streets -ryhmälle oli kerrottu perjantaina, että ryhmä saisi 10  000 punnan sakot jokaisesta toteutuneesta muistotilaisuudesta, kertoo Guardian.

Yksi järjestäjä oli kertonut Observer-lehdelle, ettei poliisi ollut suostunut antamaan asiasta mitään kirjallista määräystä tai raja-arvoja, joiden puitteissa muistotilaisuus olisi voitu järjestää laillisesti.

"Hän oli vain kävelemässä kotiin"

Auringon laskiessa lauantai-iltana sadat ihmiset valuivat kuitenkin kohti Claphamissa sijaitsevaa puistoa muun muassa kukkia kantaen. Osa kantoi kylttejä, joista yhdessä painotettiin naisen olleen katoamisensa aikoihin "vain kävelemässä kotiin".

Moni kertoi 33-vuotiaan Sarah Everardin kuoleman aiheuttaman surun taittuneen tyrmistykseksi, kun poliisi kielsi tämän muistoksi suunnitellun mielenilmauksen.

– Ironia on niin ilmiselvä. Aiotteko raahata kaduilta naisia, koska he osoittavat mieltään naisen vuoksi, joka raahattiin kadulta, kysyi Deborah Bestwick Guardianin mukaan.

Lehden mukaan järjestäjien ääniä oli vaikea kuulla, koska paikalla ei ollut kovaäänisiä tai muita audiolaitteita. Rumpu kuitenkin soi paikallista aikaa iltakuudelta minuutin mittaisen hiljaisen hetken alkamisen merkiksi.

Lambethin poliisi tviittasi ttei puistossa järjestetty kokoontuminen ole turvallinen. Poliisin mukaan sadat ihmiset olivat kokoontuneet puistoon ja sulloutuneet liki toisiaan koronavirussääntöjä uhmaten sekä terveyttä vaarantaen.

–  Kehotamme ihmisiä menemään kotiin ja kiitämme niitä, jotka ovat tehneet yhteistyötä poliisien kanssa ja ovat lähdössä, poliisi kirjoitti.

Videot poliisien kovista otteista leviävät verkossa

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan yhdessä verkkoon jaetussa videossa poliisit poistavat paikalta mieltä osoittamaan tulleita naisia, vievät heidät poliisiautoon ja ajavat heidät pois.

Myös sivustakatsojien huudot kuuluvat videolla. Väkijoukosta huudettiin esimerkiksi "hävetkää" ja "päästäkää heidät vapaaksi".

Oppositiopoliitikko Keir Starmer kuvaili Claphamin tapahtumia järkyttäviksi.

–  Naiset kokoontuivat yhteen suremaan Sarah Everardia – heidän olisi pitänyt voida tehdä näin rauhanomaisesti, Starmer kirjoitti.

–  Jaan heidän vihansa ja järkytyksensä siitä, miten tämä hoidettiin. Tämä ei ollut se tapa, miten tätä mielenilmausta olisi tullut valvoa, hän jatkoi.

Britannian sisäministeri Priti Patel kuvaili osan verkossa kiertävästä kuvastosta olevan järkyttävää ja kertoi pyytäneensä Suur-Lontoon poliisilta selvitystä Claphamin tapahtumista.

Myös Lontoon pormestari Sadiq Khan kertoi ottavansa yhteyttä poliisin johtoon ja vaativansa selitystä. Khanin mukaan poliisilla on velvollisuus valvoa koronalakeja, mutta hän arvioi näkemiensä kuvien perusteella, etteivät poliisin eiliset toimet ole olleet täysin soveliaita ja oikeasuhtaisia.

Pääministeri vakuutteli varmistavansa katujen turvallisuuden

Niin ikään tapahtumia kauhistellut konservatiivipuoluetta edustava Steve Baker vaati puolueen johtajaa pääministeri Boris Johnsonia muuttamaan koronasulkuun liittyviä lakeja välittömästi.

Johnson itse kertoi ottaneensa osaa virtuaaliseen muistotilaisuuteen. Hän kirjoitti lauantai-iltana Twitterissä sytyttävänsä kumppaninsa Carrie Symondsin kanssa kynttilän Everardin muistoksi.

Lisäksi Johnson kertoi parin pitävän Everardin perheen ja ystävät ajatuksissaan.

–  En voi kuvitella, miten sietämätöntä heidän tuskansa ja surunsa on, Johnson kirjoitti.

–  Teen kaiken voitavani varmistaakseni, että kadut ovat turvallisia ja varmistaakseni, etteivät naiset ja tytöt kohtaa häirintää tai pahoinpitelyä, hän lisäsi.

Murhasta syytetty esiintyi lauantaina oikeuden edessä

Everardin murhasta syytetty 48-vuotias brittipoliisi esiintyi uutistoimisto AFP:n mukaan aiemmin lauantaina oikeuden edessä näkyvä ruhje päässään.

Viranomaisten mukaan syytetty mies oli joutunut perjantaina jälleen sairaalaan päävamman vuoksi. Vain päivää aiemmin hän oli joutunut väliaikaisesti sairaalaan vastaavanlaisen vamman vuoksi. Miehen kerrottiin saaneen torstaisen vammansa ollessaan "yksin sellissään".

Diplomaattikohteita turvaavassa eliittiyksikössä toiminut poliisimies pidätettiin tiistaina Kaakkois-Englannissa Kentissä, mistä myös kadonneen naisen ruumis löytyi pidätystä seuraavana päivänä.

Poliisi oli kertonut ennen syytteiden nostamista perjantaina, että myöhään keskiviikkona metsäalueelta Ashfordista löytynyt ruumis oli tunnistettu maaliskuun kolmantena päivänä kadonneeksi 33-vuotiaaksi Everardiksi.

Everardin on kerrottu vierailleen ystäviensä luona Claphamissa ja hän oli ollut palaamassa kotiinsa Brixtoniin, joka sijaitsi noin 50 minuutin kävelymatkan päässä. Hän kuitenkin katosi illalla puoli kymmenen aikoihin.

Murha on nostanut Britanniassa esiin naisten turvallisuuteen liittyviä ongelmia ja huolia.

Tapausta on ruodittu laajalti brittimediassa ja otettu esiin myös maan parlamentissa, jossa työväenpuolueen edustaja Jess Phillips luki torstaina edellisen vuoden aikana miesten käsissä kuolleiden 118 naisen ja tytön nimet.

Otsikkoa muokattu 14.3. klo 16.05.

Lue myös:

    Uusimmat