Kattilat kuntoon!

Pese ja huuhtele kattilat ennen käyttöönottoa. Hankalasti irrotettavat etiketit voi liottaa ruokaöljyllä, näin ei tule naarmuja.

Kattilan käyttö:

- Käytä sopivan kokoista kattilaa liedelle, neste ei kiehu yli niin helposti.
- Kun neste alkaa kiehua, vähennä lämpöä heti.
- Kattila voi olla levyn kokoinen tai hiukan suurempi.
- Liedellä olevassa kattilassa tulee aina olla nestettä, kattilaa ei tule kuumentaa tyhjillään.

Ruostumaton teräs

- Kestää konepesun.
- Lisää suola valmiiseen ruokaan tai aikaisintaan silloin kun keitos alkaa kiehua. Kylmään veteen lisätty suola syövyttää terästä.

Pinnoitetut astiat

- Älä kuumenna tyhjillään. Liian korkea lämpötila vioittaa pinnoitusta, etenkin ylikuumennus tyhjänä.
- Käytä muovista tai puista paistinlastaa
- Rikkinäiseen pintaan tarttuu helpommin ruoka.
- Kattilat ja paistinpannut kannattaa pestä kuumassa pesuaineliuoksessa heti käytön jälkeen.
- Pinnoitetut astiat voi pestä myös silloin tällöin koneessa, mutta emaloitu ulkopinta harmaantuu ajan mittaan konepesussa. Konepesu kuivattaa astian pintaa, joten pintaan voi sipaista hiukan ruokaöljyä.

Alumiini
- ei astianpesukoneeseen
- pesu astianpesuaineella

Emali
- kestää konepesun
- varottava kolhimista ja pudottamista

Valurauta
- pese heti käytön jälkeen kuumalla vedellä tai pyyhi puhtaaksi talouspaperilla
- kuivaa huolellisesti joko uunin tai lieden jälkilämmöllä, näin estät ruostumisen
- älä käytä pesuaineita
- ei kestä konepesua
- suojaa valurautaiset astiat rasvapolttamalla

Kattiloiden kirkastus

Keitä etikkaliuosta kattilassa (2 dl etikkaa/ 1 l vettä). Sama keino käy myös marja- ja ruostetahrojen poistoon.

Pohjaanpalaneet ruoat:

Kiehauta pyykinpesujauhetta (2 rkl/ 1l vettä) kattilassa, anna kiehua pari minuuttia. Jos pohjaanpalneet ovat edelleen tiukasti kiinni, ripottele pyykinpesujauhetta, konetiskiainetta tai soodaa kostean kattilan pohjalle. Laita kelmu kattilan päälle ja anna vaikuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat