Katso vinkit: Säännöllinen kotihuolto nopeuttaa tietokonetta

Hidasteleva tietokone on omiaan ajamaan kenet tahansa raivon partaalle. Kone pysyy vauhdissasi, kun muistat huolehtia perushuollosta.

Tietokonetta ei kannata lähteä ronkkimaan ilman riittävää tietotaitoa, mutta jos sinulla on hallussasi perusteet, voit huoletta ryhtyä omin päin tiettyihin toimenpiteisiin tietokoneen nopeuttamiseksi.

Raskaat ohjelmat voivat hidastaa PC:tä

Johtaja Mihail Tchetchelnitski Tietosirkasta painottaa, että parhaiten pidät koneesi kunnossa sillä, ettet asenna koneelle turhia tai epäilyttäviä ohjelmia. Asennuksen mukana saatat tietämättäsi asentaa koneellesi haittaohjelman, joka voi tehdä suurtakin vahinkoa. Lataa siis ainoastaan sellaisia ohjelmia, jotka tiedät luotettaviksi. Koneelta voi myös poistaa turhat ohjelmat Windowsin ohjauspaneelin kautta. Olethan aina kuitenkin tietoinen siitä, mitä olet poistamassa, jottet saa huomaamattasi aikaan tuhoja.

Viruksia torjuu ajantasalla oleva virustorjunta. Joskus raskas virustorjuntaohjelma saattaa kuitenkin hidastaa konetta, jolloin se hidastuu hidastumistaan jokaisen virustorjunnan päivityksen myötä. Ongelma on kuitenkin helppo ratkaista – vaihda vain virustorjunta tehokkaaseen, mutta kevyempään versioon. Avast on kevyt ja luotettava antivirus-ohjelmisto, jonka perusversion voi ladata koneelleen ilmaiseksi.

PC kiittää puhdistajaansa

Windows-koneille suositellaan usein kotihoidoksi rekisterin puhdistamista.

– En suosittele puhdistusohjelmien käyttöä, sillä ne aiheuttavat usein enemmän ongelmia kuin ratkaisevat.

Sen sijaan tilapäistiedostojen poistaminen on sallittua.Tämä käy helpoiten Windowsin omalla levyn uudelleenjärjestäminen -työkalulla, joka löytyy koneen järjestelmätyökaluista. Työkalu tarkistaa, kuinka paljon levytilaa voidaan vapauttaa. Se esittää poistettavat tiedostot luettelona, josta voit valita, mitkä tiedostoista haluat poistaa. Jos Windowsin työkalu ei tunnu tarpeeksi tehokkaalta, voit ladata koneellesi esimerkiksi suositun CCleanerin, jonka puhdistajatoiminto ajaa saman asian ja puhdistaa lisäksi selainhistoriasi.

Kuitenkin ennen kuin ryhdyt mihinkään puhdistustöihin, kannattaa sinun ottaa koneestasi varmuuskopio. Tätä varten on hyvä hankkia ulkoinen kovalevy, joskin netin pilvipalveluista voi myös olla apua. Kone tulisi varmuuskopioida niin usein, kun sinulla on uusia tiedostoja tai ohjelmia, joita et ole valmis menettämään.

Runsas käyttö "pirstaloi" kovalevyn hiljalleen, mikä jälleen hidastaa tietokonetta. Tällöin kovalevy tulee eheyttää. Se sujuu Windowsin levyn eheytys -työkalulla, joka uudelleenjärjestäjän tavoin löytyy järjestelmätyökaluista. Eheyttäjä pyytää sinua valitsemaan eheytettävän kovalevyn osion. Tärkeintä on eheyttää Windows-osio, joka on usein nimetty C-osioksi. Huomaa, että toimenpiteeseen saattaa kulua runsaasti aikaa.

Tchetchelnitski neuvoo tietokoneen nopeuttamiseksi myös tarkistamaan, mitä kaikkia ohjelmia käynnistyy silloin, kun kone käynnistetään.

– Usein tausta-ajolla pyörii sellaisia ohjelmia, joita ei käytön aikana tarvita. Ne saa pois, kun kieltää niitä asetuksista käynnistymästä automaattisesti.

Applen käyttäjä suoriutuu huollosta vaivattomasti

Macin käyttäjä pääsee huollossa hieman PC:n käyttäjää helpommalla. Kone pysyy kunnossa, kun muistaa pitää tietokoneen ajantasalla. Tämä sujuu asettamalla ohjelmistopäivitykset automaattisiksi, jolloin kone hakee päivitykset valintasi mukaan joko päivittäin, viikoittain tai kuukausittain.

Lisäksi Mac-koneesi kiittää, kun tyhjennät roskakorin säännöllisesti ja poistat käyttämättömät ohjelmat ja turhat tiedostot. Tästä kannattaa huolehtia sen takia, ettei kovalevylle pääsisi kerääntymään liikaa konetta hidastavaa tavaraa. Varmuuskopiointi kannattaa yhtä lailla kuin PC:ssäkin.

Lue myös:

Maaret Tiensuu, maaret.tiensuu(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat