Katso videolta: Tällaisilla väärennetyillä koronatodistuksilla huijarit pyrkivät Suomeen – Rajavartiolaitos ihmettelee, miksi ihmeessä

Rajavartiolaitos paljasti MTV Uutisille kaksi esimerkkiä: Tältä näyttävät väärennetyt koronatestitulokset 0:30
Katso videolta: Näillä todistuksilla huijarit pyrkivät rajan ylitse.

Rajavartiolaitos on paljastanut yli 20 väärennetyksi epäiltyä koronatestitodistusta rajanylityspaikoilla maaliskuun lopulta lähtien. MTV Uutiset sai viranomaisilta kaksi väärennettyä koronatodistusta, katso videolta millaisia ne ovat!

Kaikkiaan viimeisen viiden viikon aikana on tullut esiin 13 epäiltyä väärennysrikosta. Erityisesti Helsingin satama ja Virosta saapuva liikenne ovat olleet jutuissa keskiössä.

Mutta miksi koronatestituloksia ylipäätään halutaan väärentää?

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön päällikkö, kapteeniluutnantti Jukka Tekokoski kertoo, että siinäpä hyvä kysymys.

– Tätä mekin ollaan ihmetelty. Ollaan ihmetelty, että miksi ei vain mentäisi suoraan testiin. Ilmeisesti ollut sellaisiakin syitä, että ei ole viitsitty maksaa testihintaa. Suomessa koronatesti oli jossain vaiheessa 300 euron luokkaa, tällä tavalla saadaan testi halvemmalla, Tekokoski kertoo.

Tekokoski kuitenkin kertoo, että väärennettyjen testien taustalla voi olla laajempaa rikoskuviota tai organisointia. 

– Puhutaan tällä hetkellä kymmenistä henkilöistä, jotka on jostain syistä haluttu järjestää Suomeen, Tekokoski kertoo.

Väärennysten tunnistaminen vaikeaa

Tekokoski kertoo, että väärennettyjen testien tunnistamista on vaikeuttanut se, ettei rajavartiolaitoksella ole ollut ihan täysin tietoa siltä, miltä ulkomailta saapuvien testitulosten kuuluu todellisuudessa näyttää.

Ristiriitaiset tiedot todistuksissa johtivat kuitenkin rajavartiolaitoksen huijareiden jäljille.

– Todistuksen sisällössä oli epäselvyyksiä. Se yhdistettynä tilanteeseen ja henkilöön alkoi nostaa epäilyjä. Lopullinen varmistus me saadaan vasta yrityksen kautta, jonka tämä testi oli tarkoitus tehdä tai myöntää.

Ritokoski korostaa, ettei millään terveydenhuoltoalan yrityksellä, joiden nimissä väärennöksiä on valmistettu ja joihin olemme olleet yhteydessä, ole mitään tekemistä rikollisen toiminnan kanssa.

Tekokoski jakaa kaksi esimerkkiä tekaistusta koronatestitodistuksesta. Katso todistukset yläpuolelta. 

Lue myös:

    Uusimmat