Haavisto ja Lavrov tapasivat Pietarissa, MTV seurasi suorana – Haavisto: "Navalnyin tuomio on mielivaltainen", Lavrov: "Mielenosoitukset laittomia"

Nähdäänkö Haaviston ja Lavrovin tapaamisessa myös rokotetarjous? Näin Suomi reagoisi 2:01
Nähdäänkö Haaviston ja Lavrovin tapaamisessa myös rokotetarjous? Näin Suomi reagoisi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on tänään tapaamassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovia. Ministerit pitivät tiedotustilaisuuden, jonka oli määrä alkaa kello 12. Tilaisuus oli reilusti myöhässä ja alkoi noin 12.40. MTV Uutiset Live näytti tilaisuuden suorana lähetyksenä.

Tapaaminen järjestetään varsin kireässä tilanteessa, sillä toissa viikolla EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell vieraili Moskovassa epäonnistuneesti.

Tapaamisen keskiöön odotettiin ainakin keskustelua oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyintilanteesta. Haavisto nosti jo alkupuheenvuorossaan esille huolen  Navalnyin "myrkyttämisestä kemiallisella aseella".

Lavrov on aiemmin uhannut Euroopan Unionia suhteiden katkaisemisella, mikäli EU asettaa isoja talouspakotteita.

Seuraamme tilaisuutta ja viimeisimpänä päivittyneen tiedon löydät tästä artikkelista ylimpänä.

14.02 Tilaisuus päättyy ja ministerit poistuvat jatkamaan keskusteluja.

14.00 Haavisto: EU:n puolelta ei ole tullut esitystä EU:n ja Venäjän välien katkaisusta. Borrellin tarkoituksena oli parantaa EU:n ja Venäjän välisiä suhteita. Liike-elämän ja talouden etu on se, että suhteet toimivat.

13.58 EU haittaa taloudellisilla pakotteilla liike-elämää ja liikemiehet kärsivät siitä, Lavrov toteaa. EU:n harjoittama politiikka heijastuu talouteen.

13.52 Haavisto toteaa, että Valko-Venäjän vaalit olivat vilpilliset. Valko-Venäjä ei myöskään päästänyt ETYJ:n tarkkailijoita maahan, vaikka on ETYJ:n jäsen, Haavisto toteaa. Haavisto kertoo olleensa yhteydessä Valko-Venäjään ja esittäneensä toiveensa opposition huomioimisesta. Tilanne on Haaviston mukaan vaikea, sillä osa valko-venäläisistä oppositiopoliitikoista on yhä maanpaossa.

13.50 Venäjän uutistoimisto TASS kysyy Valko-Venäjän tilanteesta ja Lavrov vastaa, että kaikki mitä Valko-Venäjällä tapahtuu on maan sisäinen asia.

13.46 Nämä keskustelut eivät vaikuta mitenkään matkailun, tieteen, koulutuksen eivätkä investointien puolella, Lavrov muistuttaa viitaten EU:n ja Venäjän kiristyneisiin väleihin.

13.39 Lavrov puhuu yhä Venäjällä tapahtuvista mielenosoituksista, jotka ovat hänen mukaansa laittomia. Diplomaateille annetaan koskemattomuus, mutta ei silloin, jos he sekaantumat Venäjän sisäisiin asioihin, Lavrov toteaa. Myöskään diplomaattien osallistumista mielenosoituksiin ei suvaita.

13.30 Kolmen eurooppalaisen diplomaatin karkotus Borrellin vierailun aikana on otettu raskaasti. He olivat normaaleissa tehtävissä, Haavisto toteaa.

13.29 Enemmistöllä EU-maista on hyvät suhteet Venäjään ja esimerkkinä tästä on Suomi. Meillä on hyvä ja toimiva suhde ja Suomen lähestymistapa on hyvä, toteaa Lavrov.

13.25 Emme voi unohtaa loukkauksia venäläistä kulttuuria ja kieltä kohtaan esimerkiksi Ukrainan alueella, toteaa Lavrov.

Haavisto on pysytellyt tilaisuudessa enimmäkseen hiljaa ja Lavrov on puhunut pitkään.

13.24 Olemme valmiita keskustelemaan kaikista ongelmista ja yhteistyö on mahdollinen esimerkiksi ilmasto- ja ympäristöasioissa, Lavrov toteaa.

13.19 EU on päättäväisesti tuhonnut kaikki keskustelumahdollisuudet ja tämä koskee sekä sektorikohtaista dialogia että huippukokouksia, toteaa Lavrov.

13.11 Lavrovia pyydetään täsmentämään, mitä "EU:n välien katkaisu tarkoittaa". Lavrov vastaa: Josep Borrel on antanut lausuntoja, joiden mukaan Venäjä ei ole nykyaikainen demokratia, eikä luotettava.

– EU:n ja Venäjän välinen murros on ollut havaittamissa jo muutaman vuoden ajan. Ja se on Euroopan toimien seurausta, Lavrov toteaa.

Välit ovat Lavrovin mukaan kiristyneet jo Ukrainan selkkauksesta lähtien.

13.09 Keskustelun odotetaan jatkuvan globaaleista asioista, Haavisto sanoo.

13.05 Haavisto toteaa, että myös ympäristöasiat on nostettu esille.

13.03 Haavisto: Navalnyin tuomio on ollut mielivaltainen.

13.01 Krimin tilanne on johtanut EU-pakotteisiin, samoin Navalnyin myrkytys kemiallisella aseella, toteaa Haavisto suorasukaisesti.

12.59 Haavisto toteaa, että monista asioista on keskusteltu, mutta aivan kaikesta ei ole oltu samaa mieltä.

12.56 Haavisto aloittaa puheensa ja pahoittelee pandemiatilannetta. Hän toivoo liikenteen vilkastuvan pian Suomen ja Venäjän välillä, kunhan pandemiatilanne paranee.

12.54 Haavisto on nostanut esille Navalnyin tapauksen. Lavrov puhuu Venäjällä tapahtuvista "laittomista mielenosoituksista". Hän ei sano Navalnyistä mitään muuta.

12.53 Venäjä haluaisi Naton muuttavan toimintaansa siten, etteivät Naton harjoitukset tapahtuisi aivan "lähietäisyydellä".

12.50 YK:n asioista ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä on keskusteltu.

12.48 Myös Ukrainan tilaneesta on keskusteltu, toteaa Lavrov.

12.46 Keskusteluja on käyty myös liike-elämän tiimoilta ja Rosatomin ydinvoimaprojekteista.

12.44 Lavrov toteaa tilaisuuden alkuun, että Haaviston kanssa on käyty perusteellisia neuvotteluja.

12.42 Tilaisuus alkaa reilusti myöhässä.

12.40 Tilaisuus on jo 40 minuuttia myöhässä.

12.22 Tilaisuutta odotellaan yhä alkavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat