Katso kaikki Helsingin henkirikokset vuosina 2000–2015 – kartalla tekopaikat ja rikosten yksityiskohdat

Naisilla on suurempi riski joutua henkirikoksen uhriksi Helsingissä kuin muualla maassa. Koko maassa naisia on aikuisista henkirikosten uhreista noin 30 prosenttia, kun Helsingissä luku on 40 prosenttia.

Kaikki Helsingin henkirikokset vuosilta 2000-2015 koottiin kartalle 3:23

MTV Uutiset tutki kaikki Helsingissä 2000-2015 tapahtuneet 147 henkirikosta. Lähteenä olivat ensisijaisesti oikeuden asiakirjat. Kyse on tapauksista, jotka on oikeudessa todettu henkirikoksiksi, ei siis poliisin tietoon tulleesta rikollisuudesta.

Henkirikoksia voi tarkastella oheisesta kartasta ja myös luokitella esimerkiksi uhrien ja tekijöiden sukupuolen tai tekoaseen perusteella.

Uhreista oli miehiä 86, naisia 56 ja lapsia 7. Henkirikos tapahtui monesti kerrostaloasunnossa. Tekoon liittyi hyvin usein alkoholi tai päihteet. 

Naiset uhreina

Tapettu nainen lähes poikkeuksetta tunsi tekijän ennestään. Tekijät olivat usein puolisoita tai nykyisiä tai entisiä miesystäviä. Tekoa edelsi riita tai sitten usein oli kyse erotilanteesta.

Erityisen riskialttiilta vaikutti tilanne, jossa nainen halusi eroon mielenterveysongelmista kärsineestä miehestä.

Puolet naisista tapettiin teräaseella, kaksitoista kuristettiin ja neljä ammuttiin. Lopuissa tekoväline oli joku muu. Joukkoon mahtui myös neljä vanhuksia murhanneen myrkkyhoitajan naisuhria. 

51 tapauksessa oli naisen tappoi mies. Vain viidessä tapauksessa nainen tappoi naisen.

Viidestä naisuhrista myrkkyhoitajanainen tappoi neljä ja jäljelle jäänyt tapaus oli kampaaja Seija Mörön kuolema. Hänet murhasi naistuttava ilmeisesti kuvitteellisesta mustasukkaisuudesta.

Miehet uhreina

86:sta miesuhrista viisikymmentä tapettiin teräaseella ja kymmenen ammuttiin. Muista tekotavoista yleisimmät olivat kuristaminen ja hakkaaminen. Yhtä lyötiin täydellä pullolla päähän ja yksi pudotettiin ikkunasta.

Tekojen taustalla oli useimmiten riita tai mielenhäiriö. Aina motiivi ei selvinnyt. 2000-luvulla on tapahtunut kaksi palkkamurhaa: Volkan Unsalin juttu ja Kampin autopommi.

Lähes aina tekijä oli mies. Yhdessätoista tapauksessa miehen tappoi nainen ja näissä kuudessa tapauksessa uhri oli miesystävä tai puoliso.

Näin selvitys tehtiin

MTV Uutiset keräsi tiedot pääasiassa Helsingin käräjäoikeuden ja Helsingin poliisin asiakirjoista. Niitä täydennettiin myös muista lähteistä.

Yhtä tapausta lukuun ottamatta kyse on lainvoimaisista päätöksistä.

Talon numero on jätetty pois niissä harvoissa tapauksissa, jossa henkirikos tapahtui omakotitalossa tai pienessä rivitalossa.

Lapset uhreina

Helsingissä tapettujen lapsien iät vaihtelivat 0-8 ikävuoteen. Kaikki seitsemän olivat tyttöjä.

Neljä lasta kuoli isän tekemissä kahdessa perhemurhassa.

Laajasti uutisoidun Vilja Eerikan tapauksessa tekijöitä oli kaksi: isä ja äitipuoli. Kahdessa muussa tapauksessa äiti tappoi lapsensa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja