Katsastus uudistuu sunnuntaina – asiantuntija huolissaan seurauksista

5:59

Huomenta Suomessa perjantaiaamuna vieraillut Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liiton toiminnanjohtaja Björn Ziessler kertoi, miten katsastuksen uudistus tulee näkymään suomalaisten autoilijoiden arjessa.

Tulevana sunnuntaina, 20. toukokuuta 2018, autojen katsastus muuttuu. Katsastusväliä tullaan vähitellen harventamaan uusilta, alle 10-vuotiailta henkilö- ja pakettiautoilta. Jatkossa autoja katsastetaan kahden vuoden välein aiemman vuoden sijaan.

– Kaikille tulee muutoksia siihen, koska tarkalleen seuraava katsastusajankohta määräytyy. Aiemmin se on sidottu pelkästään käyttöönottoon, jatkossa aiemman katsastuksen ajankohtaan. Tämä tuo muutoksia raskastakin kalustoa koskien, sanoo Björn Zissler.

Heikentää turvallisuutta ja vähentää työpaikkoja

Katsastusvälien harveneminen johtaa Ziesslerin mukaan siihen, että autot pääsevät harvemmin katsastuksesta läpi ja ne joutuvat ajokieltoon.

– Tällaisia ilmiöitä tulee varmasti olemaan. Perussyy hylkäämiselle tulee olemaan se, että kun katsastusta harvennetaan uusilta autoilta, […], vikoja kertyy enemmän.

Ziessler näkeekin uudistuksen turvallisuusriskinä.

– Tämä on yksiselitteisesti turvallisuutta heikentävä asia. Turvallisuusriskejä löydetään tulevaisuudessa harvemmin, ja teknisistä vioista johtuvia onnettomuuksia sattuu aikaisempaa useammin.

Katsastusuudistuksen vaikutukset ovat negatiiviset myös katsastusalalle. Ziessler uskoo, että vuosittaisten volyymivaihteluiden kasvamisen vuoksi alalla tullaan näkemään irtisanomisia ja konkurssitilanteita.

Kuuntele koko haastattelu yllä olevalta videolta.

***

3:18


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja