Mainos

Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat - ei koske yli 10-vuotiaita autoja

Yksityiskäytössä olevien henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastusten väli harvenee ensi toukokuusta alkaen, kertoo liikenne- ja viestintäministeriö. 

Vastaisuudessa ajoneuvot on katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään neljä vuotta käyttöönottopäivästä ja sen jälkeen kahden vuoden välein. Muutos koskee alle 3,5-tonnisia henkilö-, paketti- ja erikoisautoja sekä raskaita nelipyöriä. Yli kymmenvuotiaat autot on kuitenkin katsastettava vuosittain. 

Valtioneuvosto antoi tänään asiaa koskevan asetuksen, joka tulee voimaan toukokuun 20. päivänä. Ministeriön mukaan asetuksen voimaantuloa seuraava katsastus tulee kuitenkin suorittaa nykyisten katsastusvälien mukaan. 

– Katsastusasetuksen uudistuksen tavoitteena on helpottaa kansalaisten arkea ja tuoda säästöjä. Muutoksilla ei arvioida olevan merkittävää vaikutusta liikenneturvallisuuteen, koska katsastusvälien harvennus koskee pääasiassa uusia ajoneuvoja, joissa tekniset viat ovat harvinaisia, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sanoo tiedotteessa. 

Samalla muuttuu katsastuspäivän määräytyminen. Nykyisin viimeinen katsastuspäivä määräytyy käyttöönottopäivän mukaan, mutta jatkossa se riippuu edellisestä katsastuksesta. 

Asetus tuo katsastusvelvollisuuden myös luvanvaraisessa tavarakuljetuksessa käytettäville traktoreille. Lisäksi velvollisuus määräaikaiskatsastaa takseina käytettävät ajoneuvot vuosittain ulotetaan koskemaan muitakin ajoneuvoja kuin henkilöautoja.


---

1:22

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.