Katri Kulmuni jatkaa keskustan ministeriryhmän johtajana vaikkei ole enää ministeri – Vanhanen: "Katsomme, kuka toimii pääministerin sijaisena"

Matti Vanhanen on keskustan valinta uudeksi valtiovarainministeriksi:"En aio pyrkiä pääministerin sijaiseksi enkä viisikon jäseneksi" 2:46
Katso videolta, miten Matti Vanhanen kommentoi tulevaa virkaansa!

Hallituksen ministeriviisikko ei saa uutta jäsentä valtiovarainministeri Matti Vanhasesta.

Hallituspuolueiden ministeriryhmien puheenjohtajista muodostuva naisviisikko on ollut suuressa roolissa hallituksen viestiessä päätöksistään ulospäin.

Tänään keskustan valtiovarainministeriksi esittämä Matti Vanhanen (kesk.) ei korvaa ministerinpaikalta eronnutta Katri Kulmunia (kesk.) viisikon jäsenenä.

– En aio pyrkiä pääministerin sijaiseksi tai viisikon jäseneksi, vaan toimin korostetusti valtiovarainministerin roolissa, Vanhanen kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Katri Kulmuni puolestaan kertoi jatkavansa keskustan ministeriryhmän johdossa, vaikkei olekaan enää ministeri.

Esimerkiksi viisikon tiedotustilaisuuksiin osallistumisesta tullaan Matti Vanhasen mukaan päättämään aihekohtaisesti.

– Tulemme varmasti katsomaan, kuka toimii pääministerin sijaisena. Tilanteita, joissa eri ministeriryhmien edustajat ovat valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa, varmaan työnjaon mukaan menee, kenelle lähimmäksi vastuu osuu, Vanhanen sanoi.

Kulmunin tilanne on hieman erikoinen: hän ei ole enää ministeri, mutta toimii ministeriryhmän johtajana.

Kyse ei ole pelkästään julkisesta esiintymisestä. Toistaiseksi jää nähtäväksi esimerkiksi se, voiko Kulmuni osallistua yhä hallituksen epävirallisiin iltakouluihin tai erilaiseen salassapidettävään päätöksentekoon.

Keskusta ei siirry SDP:n malliin

Tällä hetkellä viisikossa SDP:tä edustaa pääministeri Sanna Marin, ei puolueen puheenjohtaja Antti Rinne.

Keskusta ei ole siirtymässä täysin samaan malliin: Kulmuni saattaa jatkossakin esiintyä osana viisikkoa käsiteltävästä aiheesta riippuen.

– Puoluejohtajien muodostelmat, oli se sitten sekstetti, trio tai viisikko, perustuvat siihen, kuka käyttää puolueen mandaattia, Kulmuni kommentoi.

– Kyllä viisikon matkassa esiintyvät valtioneuvoston jäsenet, milloin ne liittyvät ministerintehtäviin. Viisikkohan on puoluejohtajien koostama viiden hengen porukka, ja jokainen ministeri vastaa omalta osaltaan. Ministeriryhmäthän ovat puolueiden itsensä koostamia, joten puoluejohtaja on totta kai aina läsnä siinä työssä.

Viestintävalmennuksista nousseen kohun takia ministerinpaikalta eronnut Kulmuni jatkaa yhä keskustan puheenjohtajana.

Hän on myös kertonut olevansa käytettävissä jatkokaudelle syksyn puoluekokouksessa.

Lue myös:

    Uusimmat