Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Katja äänestää kuntavaaleissa Nepalista saakka – Nepalissa äänestäjät palkitsee vaalisauna

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään 1:56

Kuntavaalien ennakkoäänestys ei näy vain kotimaassa, vaan myös useissa Suomen edustustoissa maailmalla.

Esimerkiksi Nepalin Kathmandussa voi äänestää Suomen suurlähetystössä ennakkoäänestyksen yhteydessä keskiviikkona, torstaina ja perjantaina.

Ulkomailtakin voi äänestää:

– Kuntavaaleissa voivat äänestää vain sellaiset ulkomailla asuvat suomalaiset, joilla on kotikunta Suomessa.

– Suomen edustustoissa äänesti edellisissä kuntavaaleissa noin 7 600 ihmistä.

– Lisäksi 312 ihmistä äänesti laivoilla. Laivahenkilökunta voi äänestää ennakkoäänestyksen yhteydessä laivalla, jos laiva on merillä vaalien aikaan.

– Eniten äänestettiin Euroopassa. Euroopan noin 5 200 äänestäjästä lähes puolet äänesti Espanjassa. Toiseksi eniten ääniä annettiin Britanniassa, vajaat 280 kappaletta.

– Seuraavaksi eniten äänestettiin Aasiassa, jossa eniten äänestäjiä oli Turkissa (300) ja Thaimaassa (250).

– Yhdysvalloissa äänesti noin 420 ja Kanadassa 30 ihmistä.

Suurlähetystö houkuttelee maassa olevia suomalaisia äänestämään saunan avulla.

– Meillä on vaalikahvien sijaan vaalisauna, naurahtaa konsuli Hanna-Liisa Peltomäki.

Nepalissa asuu pysyvästi noin 250 suomalaista. Kaikki heistä eivät kuitenkaan kuntavaaleissa voi äänestää, koska heillä ei enää ole kotikuntaa Suomessa.

– Äänestyspäivät osuvat vaellussesongin alkuun, joten on mahdollista, että Nepalissa on ryhmiä, jotka tulevat lähetystöön äänestämään vain kokeakseen muualla äänestämisen.

Edellisissä kuntavaaleissa lähetystössä äänesti 37 ihmistä. Kaiken kaikkiaan edellisvaaleissa ulkomailla ääniä annettiin noin 7 600.

Suomessa vaalit eivät aiheuta kahakoita

YK:n kehitysohjelma UNDP:llä Nepalissa työskentelevälle Katja Vauhkoselle on selvää, että hän äänestää. Helsingissä kirjoilla oleva Vauhkonen seuraa kotimaan ja kotikunnan politiikkaa, erityisesti vaalien lähestyessä.

– Suurin piirtein tunnen, missä keskustelu menee. Mitä rakennetaan, mitä keskustellaan pakolaisista ja maahanmuutosta, millaisia kannanottoja puolueiden näkyvimmät kasvot antavat.

Hän iloitsee, että voi luottaa Suomen vaalien sujuvan järjestäytyneesti.

– Ei tarvitse pelätä, että Suomessa tulisi esimerkiksi jotakin kahakkaa sen takia.

Vauhkonen viittaa Nepalin toukokuun kunnallisvaaleihin, jotka ovat jo kiristäneet tunnelmaa maassa. Vaalit ovat ensimmäiset kuntatason vaalit 20 vuoteen.

– Vaalit voivat olla vaikea pala ryhmille, jotka vuosien aikana ovat saavuttaneet valta-aseman, ja nyt heiltä saatetaan viedä tuo valta.

– Taannoin lehdessä kysyttiin lukijoilta, voidaanko Nepalissa järjestää seuraavissa vaaleissa sähköinen äänestys. Erään lukijan ironinen kommentti oli, että onnistuuhan se, jos ensin saadaan vaalit ja sitten vielä sähköäkin.

Lue myös:

    Uusimmat