Katiska-vyyhti saa yhä erikoisempia käänteitä: Nyt kolmea oikeusavustajaa epäillään rikoksista – uskotaan välittäneen viestejä vankilasta

Yllätyskäänne katiska-vyyhdissä! Niko Ranta-aho myöntää syytteet ja paljastaa uusia suuria huumekätköjä 1:57
Video: Yksi pääsyytetyistä, Niko Ranta-aho myönsi tänään suurimman osan syytteistä Suomen suurimmassa huumeoikeudenkäynnissä.

Kolmen isossa Katiska-jutussa syytettyjä avustaneen lupalakimiehen epäillään syyllistyneen rikoksiin. Kahden osalta epäilyissä on lähinnä kyse viestien välittämisestä vankilasta ulkomaailmaan. Kolmatta epäillään rikoksentekijän suojelusta. Tapaukset ovat erillisiä.

Tuoreimman epäilyn tutkinta alkoi viime viikon lopussa. Poliisi löysi Niko Ranta-ahon sisaren puhelimesta valokuvia, joissa syyttäjä Erkki Huhtalan mukaan oli ohjeita siitä mitä kanssasyytettyjen pitäisi oikeussalissa puhua.

Myös Niko Ranta-ahon sisar on Katiska-jutussa syytettynä. Tämä siis tapahtui ennen kun Niko Ranta-aho päätti tunnustaa pääsyytteet.

Oikeusavustaja epäiltynä

Viestit tulivat ilmi oikeussalissa maanantaina, kun syyttäjä Huhtala vaati Niko Ranta-ahon yhteydenpitorajoitusten tiukentamista.

Käsittelyssä selvisi, että viestien välittämisestä poliisivankilasta epäillään Niko Ranta-ahon naispuolista oikeusavustajaa. 

Viestit ovat varsin raskauttavia. Esimerkiksi yhdessä viestissä Niko Ranta-aho lupaa kanssasyytetylle velat anteeksi ja apua linna-aikana, jos tämä kertoo Ranta-ahon toivomalla tavalla.

Toisessa saateviestissä Ranta-aho neuvoo, että ohjepaperi pitäisi taitella pieneksi ja kanssasyytetyn naisystävä voisi viedä sen vankilatapaamiseen pikkareissaan. Ohjepaperi olisi annettava salaa ja siitä puhumatta – jos tilaa kuunnellaan. Miehen pitäisi pistää paperi omiin housuihinsa jemmaan ja lukea sitä sellissä rauhassa.

Syyttäjä Huhtala sanoi salissa, että poliisitutkinta Niko Ranta-ahon sisaren puhelimeen on edelleen kesken.

Oikeus tiukensi Niko Ranta-ahon yhteydenpitorajoituksia. Nyt hän saa tavata vain asianajajaansa Hannu Kaitaluomaa. Kaitaluomaa ei epäillä rikoksesta, vaan toista avustajaa.

Maanantain istunnon päätteeksi Ranta-aho halusi tunnustaa tekonsa ja osoitti poliisille huumeiden kätköpaikkoja.

Salasana ja suojelu

Katiska-jutun tutkinnassa usealle vangitulle syytetylle on asetettu yhteydenpitorajoituksia, jotteivät nämä voisi sopia kertomuksistaan.

Rajoitukset tarkoittavat myös sitä, että oikeusavustajat eivät saa välittää heiltä mitään viestejä vankilasta ulos tai sisään.

MTV:n Rikospaikan tietojen mukaan toisessa poliisitutkintaan johtaneessa tapauksessa on kyse siitä, että oikeusavustajan epäillään välittäneen eräältä vangitulta salasanan vankilasta. Oikeusavustajalle oli sanottu, että kyse oli erään asunnon turvajärjestelmästä, mutta siitä ei ole selvyyttä oliko salasana siihen tai johonkin muuhun.

Kolmannessa tapauksessa oikeusavustajaa epäillään rikoksentekijän suojelusta. Salassapitorikoksesta häntä ei epäillä.

Kukaan avustajista ei ole enää jutussa mukana. Yksikään epäillyistä ei ole asianajaja.

Syyttäjä Erkki Huhtala kieltäytyi kommentoimasta asiaa salin ulkopuolella.

Korjaus 

Juttua on korjattu 2.4. klo 12.15. Aiemmin jutussa kerrottiin virheellisesti, että kolmatta lupalakimiestä epäiltäisiin rikoksentekijän suojelusta ja salassapitorikoksesta. Häntä ei epäillä salassapitorikoksesta, vaan vain rikoksentekijän suojelusta.

Lue myös:

    Uusimmat